Op donderdag 28 september bracht Thy Art is Murder hun eerste bezoek aan Nederland tijdens hun Godlike tour. Ondanks dat het een doordeweekse dag was en de deuren relatief vroeg open gingen, stond er al een kleine rij voor Poppodium 013. Het was na alle ophef rondom het ontslag van vocalist Chris McMahon, bijna een week geleden op de releasedatum van hun nieuwe album, de vraag of de tour überhaupt door zou gaan. Gelukkig had de band op tijd een vervanger gevonden en kon het optreden gewoon plaatsvinden.

De avond werd geopend door de ziel verpletterende deathcore band Spite, die downtempo en hardcore elementen verwerken in hun muziek. De band heeft in 2016 hun eerste EP genaamd ‘Misery’ uitgebracht en ze zijn sindsdien hard aan de weg aan het timmeren. Het vijftal bracht een explosie aan heerlijk gitaargeweld met zich mee op het podium. De geluidsmix laat de combinatie van metal- en deathcore nog beter tot zijn recht komen en de breakdowns en moshparts vallen goed in de smaak bij het publiek. Ook vocaal gezien zat het optreden sterk in elkaar. De afwisseling tussen de brute gutturals, het gegrom en de intense squeals van vocalist Darius komen ook live goed tot zijn recht.

Als tweede band stonden de mannen van Fit For an Autopsy op het podium. Het zestal is begonnen als deathcore band, maar ze laten de standaard steeds meer achter zich. Zo voegen ze een hoop nieuwe elementen toe, zoals ritmische chaos, rijke melodieën en een sfeervolle, atmosferische groove. Ondanks dat de nummers vol kracht, en soms zelfs agressief werden gebracht, wist de band ook een fijne sfeer te creëren. Nummers met emotionele thema’s en de aanstekelijke refreinen worden dan ook door de aanwezige fans meegezongen. Het optreden werd afgesloten met een sprong in het publiek door frontman Joe Badolato en het lukte Fit For an Autopsy dan ook goed om het publiek alvast op te warmen.

Als derde supportact was het aan de mannen van Whitechapel om het publiek te vermaken. Dit is zeker geen onbekende band binnen het genre en je zou bijna kunnen zeggen dat ze de grondleggers zijn van de deathcore en geholpen hebben om dit genre groot te maken. Ondanks dat de traditionele breakdowns steeds meer plaatsmaken voor genre vreemde stijlen, herken je de muziek van Whitechapel uit duizenden. Muziekaal wisten de mannen een sterk optreden neer te zetten met heldere vocalen, melodische elementen, gitaargeweld en een rauw randje. Het was duidelijk te zien dat de fans er vanavond niet alleen voor Thy Art waren en het optreden viel dan ook goed in de smaak. De gevarieerde setlist met oude en nieuwe nummers heeft hier zeker aan bijgedragen.

Als laatste was het dan eindelijk tijd voor het Australische Thy Art is Murder om het podium te betreden. Vol spanning stonden de fans te wachten. We weten natuurlijk allemaal wat de mannen van Thy Art in huis hebben, en het beloofd muzikaal gezien dan ook zeker een top avond te worden, maar de grote vraag was hoe het optreden vocaal in elkaar zou zitten. De vocalist vervangen blijft altijd een spannend moment wat ook totaal verkeerd kan uitpakken. Gelukkig was dit in Tilburg niet het geval. Tyler van Aversions Crown weet met zijn furieuze vocalen en overrompelende grunts de nummers krachtig neer te zetten. Bij een aantal fans zijn er nog wat gemixte gevoelens en vooral tijdens de korte stiltes laten ze dit duidelijk horen door “CJ CJ CJ” te roepen. De band gaf hier weinig aandacht aan en naarmate het optreden voorderde werd dit geroep steeds minder.

Waar Thy Art is Murder een herkenbare stijl had die niet echt vernieuwend was, is dit met de laatste albums sterk aan het veranderen. Zo ook met het nieuwste album ‘Godlike’, de aanleiding voor deze tour. Het melodische gitaarwerk en de harde breakdowns kwamen ook live goed tot zijn recht. Bovendien wist drummer Jesse Beahler het publiek te verrassen met zijn inventive en razendsnelle drumwerk en laat hij zich niet ondersneeuwen door het gitaargeweld. Er werd het gehele optreden keihard gebeukt, zonder al te veel elektronische toeters en bellen en een gevarieerde setlist zorgde voor een bewegelijk publiek. Uiteraard konden de moshpits en crowdsurfers niet uitblijven.

Al met al kun je zeggen dat dit een geslaagde avond was. Ergens was dit ook wel te verwachten met zo’n killer line up. Mocht je dit optreden gemist hebben of het nog eens dunnetjes over willen doen, de volledige package speelt volgende maand in de Melkweg in Amsterdam. Deze show is al een tijdje uitverkocht, dus je moet wel je best doen voor een ticket, maar dat is de moeite dubbel en dwars waard.

Foto’s (c) Megan Keijzer

Deel: