Een eerste optreden is vaak ontzettend spannend en tegelijkertijd erg leuk. Het is het moment waar je de afgelopen maanden hard naar toe hebt gewerkt. In je eentje, samen met het orkest of bijvoorbeeld met de band. Voorkom dat de herinneringen aan dit moment al snel verloren gaan, door te zorgen voor een foto- en mogelijk zelfs videograaf bij het optreden. Het is voor artiesten bijzonder waardevol om de beelden van zo’n eerste optreden blijvend vast te leggen. Bewaar deze foto’s niet alleen op je telefoon of bijvoorbeeld een externe harde schijf, maar doe er meer mee. Denk aan zelf een mooie kalender makenzelf een mooie kalender maken met beelden van het optreden, of kies voor het afdrukken van de mooiste foto’s op canvas.

Het vormgeven van zo’n kalender of bijvoorbeeld canvas is overigens niet alleen waardevol voor jezelf. Kijk ook eens naar de mogelijkheden om er je eerste merchandise van te maken voor fans van jou als individu, de band of het orkest als geheel. Een welkom en waardevol financieel steuntje in de rug, waarmee jij als artiest de volgende stappen vooruit kunt zetten. Zeker in de eerste fase is het vaak niet eenvoudig om voldoende budget te verzamelen voor bijvoorbeeld nieuwe instrumenten.

Merchandise belangrijke inkomstenbron van artiesten

Voor veel artiesten is hun merchandise nog altijd een belangrijke inkomstenbron, naast de inkomsten die zij genereren met hun optredens zelf. De merchandise wordt door veel bands en orkesten in verschillende vormen aangeboden. Waar het voorheen vaak om losse cd’s ging, zijn het tegenwoordig vaker artikelen als petjes, sjaals en bijvoorbeeld shirts. Een beginnende artiest zal mogelijk nog weinig shirts of petjes verkopen. Daarbij vergen dergelijke vormen van merchandise een relatief grote investering vooraf. Mede ook doordat bij het bestellen van shirts bij sommige aanbieders rekening moet worden gehouden met een minimumafname. De keuze voor fotokalenders of bijvoorbeeld losse foto’s op canvas vormt een goed alternatief.

Zelf een fotokalender of foto op canvas maken

Het vormgeven van een eigen fotokalender of bijvoorbeeld een foto op canvas is de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden. Er zijn verschillende partijen die handige online tools en zelfs apps bieden, waarmee je hier al binnen een paar minuten aan kunt beginnen. Kijk zelf ook eens welke mogelijkheden het je biedt als artiest of band. Een laagdrempelige manier om al op korte termijn te beginnen met het verkopen van je eigen merchandise bij optredens.

Deel: