Bea van der Maat, de Belgische zangeres van de band Won Ton Ton, is op 62-jarige leeftijd overleden. De zangeres leed al enige tijd aan ALS en verkoos voor euthanasie.

De zangeres en actrice was vooral bekend als ‘Tien om te zien’-presentatrice en verwierf bekendheid als zangeres van Won Ton Ton, alsook dankzij haar rol in de film ‘Koko Flanel’, samen met Urbanus. In juni 2022 kreeg ze de diagnose ALS; afgelopen donderdag koos ze voor euthanasie.

Bea van der Maat werd geboren in Mechelen op 18 oktober 1960. Ze begon op jonge leeftijd met zingen en gitaar spelen. In de jaren tachtig vormde ze samen met haar vriend Jan Leyers (ook bekend van de band Soulsister) de band Won Ton Ton. De band bracht in 1984 hun debuutalbum uit, ‘Won Ton Ton’. Het album werd een groot succes en de band scoorde een aantal hits, waaronder de classic ‘I Lie and I Cheat’. Won Ton Ton bracht in totaal vier albums uit en toerde veel door België en Nederland.

In de jaren negentig ging Bea van der Maat solo verder. Ze werkte ook samen met andere artiesten, waaronder Will Tura, Clouseau en Hooverphonic.

In 2004 nam ze definitief afscheid van de muziek en ging ze Engelse les geven. Ze heeft er nooit spijt van gehad. Vorige zomer kreeg ze de diagnose ALS, de progressieve spierziekte waar nog geen behandeling voor is. Afgelopen donderdag koos zij ervoor tot aan het einde zelf de regie te houden.

Bea van der Maat was een veelzijdige zangeres met een warme stem. Ze was een icoon van de Belgische muziekscene en haar muziek zal nog lang doorklinken. Onze gedachten zijn bij haar man Jan en haar kinderen Ulkrike en Jenny

Deel: