Op zaterdagavond 1 juli 2023 vond er een bijzondere gebeurtenis plaats in de Effenaar in Eindhoven. De legendarische punkband UK Subs, onder leiding van de 79-jarige frontman Charlie Harper, gaf daar hun allerlaatste optreden als onderdeel van hun ‘Farewell Tour’. Het concert trok een aanzienlijke menigte en zorgde voor een nostalgische sfeer in de zaal, die deed denken aan de eerste keer dat de UK Subs in de Effenaar optraden, in 1981.

Het voorprogramma, Donder, was voor velen een onbekende naam. Het leek erop dat de Effenaar hier wellicht een andere keuze had kunnen maken, aangezien het publiek voornamelijk gekomen was voor de hoofdact. Desalniettemin was er een gezellige en opgetogen sfeer in de zaal, met fans die elkaar begroetten en herinneringen ophaalden aan de hoogtijdagen van de punkmuziek. Velen kenden elkaar nog uit de Eindhovense krakersbolwerken 2B, Mercator en natuurlijk Burgers.

Het publiek dat op deze avond aanwezig was, had over het algemeen een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en ouder. Dit was geen verrassing, gezien de lange geschiedenis en de invloed van de UK Subs in de punkscene sinds de jaren ’70. Het was duidelijk dat de band nog steeds een trouwe aanhang had, bestaande uit zowel oude fans als nieuwe generaties die de waarde van de punkmuziek erkennen.

Toen het moment aanbrak voor de UK Subs om het podium te betreden, was het duidelijk dat ze nog steeds in topvorm verkeerden. De band bracht hun bekende klassiekers ten gehore, waarbij ze het publiek meenamen op een reis door de tijd. De setlist was doordrenkt van nostalgie en herinneringen aan de hoogtijdagen van de Britse punk.

Het optreden begon met nummers als ‘Emotional Blackmail’ en ‘You Don’t Belong’, die meteen de energie en intensiteit van de avond aangaven. Het publiek danste, sprong en zong luidkeels mee met de band. Andere bekende nummers zoals ‘Warhead’, ‘Stranglehold’ en ‘Teenage’ zorgden voor een ware punkexplosie in de zaal.

Tijdens het concert werd duidelijk dat de UK Subs nog steeds de kracht en het charisma bezaten die hen tot een van de meest succesvolle punkbands aller tijden maakten. De 79-jarige frontman Charlie Harper gaf blijk van zijn ongeëvenaarde energie en passie voor de muziek. Het publiek werd meerdere keren herinnerd aan het feit dat dit weliswaar hun ‘Farewell Tour’ was, maar dat de band niet definitief zou stoppen met touren.

Na een krachtige en bevlogen uitvoering van ‘Party in Paris’, waarbij Charlie opmerkte dat ze het publiek niet zouden missen omdat ze weer terug zouden komen, leek het erop dat de avond ten einde liep. Het publiek riep echter om meer en de UK Subs kwamen terug voor een indrukwekkende toegift. Nummers als ‘C.I.D.’ en ‘I Live in a Car’ werden met veel enthousiasme ontvangen door het publiek.

Uiteindelijk eindigde de avond met ‘Keep on Running (Til You Burn)’. Charlie Harper maakte nogmaals duidelijk dat hoewel dit de ‘Farewell Tour’ was, de band nog steeds de intentie had om door te gaan met optreden en touren.

Het afscheidsconcert (of niet) van de UK Subs in de Effenaar zal zeker herinnerd worden als een speciale avond voor punkliefhebbers uit Eindhoven en omgeving. De band toonde aan dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn voor passie en energie in de muziek.

UK Subs Setlist Effenaar Grote Zaal, Eindhoven, Netherlands 2023, Farewell Tour

Deel: