Om een lekker warme zaterdag nog beter te maken stond Alter Bridge op het podium in de main stage van 013. Velen hadden de weg dan ook al tijdig gevonden naar de zaal want nog voor het voorprogramma begon stond de zaal al aardig vol. De ‘drie delen’ waren allen geopend dus een nagenoeg uitverkochte 013. Om vast een tipje van de sluier op te lichten, de mensen kregen waar voor hun geld.

Dat eerdergenoemde voorprogramma was voor de mensen die de ‘Pawns & Kings’ tour al eerder in de Ziggo Dome zagen niets nieuws. Mammoth WVH (Wolgang Van Halen), zoon van Eddie mocht wederom de show voor Alter Bridge openen. Enige andere was dat Halestorm daar niet tussen zat vandaag. De zaal was al zowat tot de nok gevuld toen de band openingsnummer ‘Mammoth’ inzette.

Niet heel gek, want de muziek sluit prima aan bij de hoofd act van de avond. Al moest er aan het begin nog wat gesleuteld worden aan het geluid. Na een nummer of twee was dat geregeld. Mammoth WVH wist te overtuigen. Daar waar in het begin het meeklappen en zwaaien nog wat moeizaam ging was dat inmiddels bij afsluiter en overigens steengoed nummer ‘Don’t Back Down’ niet meer aan de orde. Zeker de hele vloer deed mee zonder dat Wolfgang of een ander bandlid er echt aan moest trekken. Dat hebben we bij menig ander voorprogramma niet gezien. Er mag best een headline tour komen van deze heren.

Dan is het om stipt tien over negen tijd voor Alter Bridge. Openen doen ze gelijk stevig met ‘Silver Tongue’ van het nieuwste ‘Pawns & Kings’. Direct is geluid top, ook gelijk zit de band er zelf lekker in. De nieuwe songs worden ook door het publiek enthousiast onthaald. Myles Kennedy en co zijn tijdens show niet van het continu praten en dat is ook vanavond niet anders. Lekker spelen, na klassieker ‘Broken Wings’ kwam de eerste “Hello Tilburg”.

Wat wel te merken was, was dat Kennedy ietwat inhield met zijn vocalen. Nu heeft hij nog niet zo lang geleden wat stemproblemen gehad. Wellicht dat dat de rede was. Daar waar hij op plaat omhooggaat, ging hij vanavond veelal naar beneden en in de meeste songs van het debuutalbum liet hij het publiek met regelmaat de hoge stukken doen. Prima opgelost, want de zaal zong het uit volle borst mee.

Verder weet je eigenlijk wel wat je van een Alter Bridge concert kunt verwachten. Enorm strak, een à twee nummers met Mark Tremonti op lead vocals. Een à twee akoestische songs ongeveer halverwege de set. Fan favoriet ‘Blackbird’ kan en mag uiteraard ook niet ontbreken. Dit alles kwam dit concert dan ook weer aan de orde. Mooi om te zien trouwens dat de twee ’main guys’ elkaar de spotlight ook oprecht gunnen. Als Tremonti soleert staat Kennedy de ritmegitaar een paar stapjes terug te spelen.

Na ruim anderhalf uur was het tijd voor vaste toegift ‘Rise Today’ wat ook weer uit volle borst meegezongen werd door het aanwezige publiek. Alter Bridge stond weliswaar wat rustig op het podium toch kon je merken dat ze het naar hun zin hadden in de Tilburgse concertzaal. Wat er vooral afspatte was de klasse van de vier heren en van hun songs. Alter Bridge liet deze avond vooral hun nummer spreken, dan is er tussendoor eigenlijk zoals deze avond geen gezever tussendoor nodig.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: