Eind deze week komt het debuutalbum van Cross Country Driver, getiteld ‘The New Truth’ uit. Dit album is een samenwerking tussen drie ongelooflijk getalenteerde muzikanten, Rob Lamothe, zijn zoon Zander Lamothe en James Harper. Met name Rob is in Nederland vooral bekend als leadzanger van de band Riverdogs, waarmee hij nog een Edison won voor hun, inmiddels ‘cult’ g3worden debuutalbum. Dit nueuwe album levert een muzikale ervaring die zowel klassiek als fris is met behulp van opmerkelijke gastartiesten als Mike Mangini, dUg Pinnick, Rhonda Smith en Greg Chaisson.

‘The New Truth’ is een album waar tweeënhalf jaar aan is gewerkt, en het resultaat is een verzameling van tien nummers die de essentie van old school rock and roll vastleggen, zonder daarbij oubollig of gedateerd te klinken. Van openingstrack ‘Wild Child’ tot afsluiter ‘My Goodness’. worden luisteraars meegenomen op een reis die zowel nostalgisch als modern is. Het album is gemixt door de Grammy Award-winnende producer Nick Brophy, ook een van de originele Riverdogs, die zijn expertise inbrengt om een geluid te creëren dat rijk, dynamisch en levendig is.

Met de legendarische Vivian Campbell op gitaar en zang is ‘Risen’ ongetwijfeld het beste nummer van het album Het nummer begint met een spookachtig mooie gitaarmelodie, die vervolgens wordt aangevuld met de zang van Rob Lamothe. Het is op ‘ Risen’ dat de werkelijk fenomenale zangstem van Lamothe het best tot zijn recht komt. Naast een fabelachtig goede zanger, hoor je op dit nummer ook de songwriter Lamothe op de toppen van zijn kunnen. Qua feel had het mooi op een van zijn vroegere solo-albums kunnen staan. Het nummer bouwt op naar een refrein dat zowel krachtig als emotioneel is. Campbell’s gitaarsolo tegen het einde van het nummer is gewoonweg verbluffend en klassiek in het genre.

Andere nummers op het album zoals’ Shine’, ‘Rio `Tulerosa’ en ‘So Fly’ tonen het vermogen van de band om nummers te schrijven die pakkend en anthemisch zijn, en de potentie hebben om radiohits te worden. Deze nummers worden allemaal aangedreven door sterke en pakkende gitaarriffs, solide drumwerk en de kenmerkende stem van Rob Lamothe. Zijn stembereik is en blijft indrukwekkend. Hij wisselt moeiteloos tussen zachte zang en het uitbrullen van de refreinen met een rauwe, emotionele energie.

Een van de spannendste aspecten van ‘The New Truth’ zijn de gastoptredens van gerenommeerde muzikanten als dUg Pinnick en Rhonda Smith. Pinnick’s basspel op “Rio Tulerosa’ is grommend, stedy als een rots en voegt het echte classic rock laag toe aan het nummer. Deze gastoptredens voegen een nieuwe dimensie toe aan het album. Het is duidelijk dat de band het leuk vond om met hen samen te werken.

Al met al is ‘The New Truth’ een album dat fans van klassieke rock and roll zeker zal bevallen. Het is een album dat zowel tijdloos als modern is. Het is duidelijk dat de band er hun hart en ziel in heeft gestopt. Rob Lamothe, James Harper en Zander Lamothe zijn allemaal ongelooflijk getalenteerde muzikanten die samen zijn gekomen om iets bijzonders te creëren. Met ‘The New Truth’ hebben ze een album afgeleverd dat zowel muzikaal indrukwekkend is qua vakmanschap als een plezier om naar te luisteren.

Het album is goed geproduceerd, goed geschreven en goed uitgevoerd. Het vangt de essentie van old school rock and roll. Toch weet het fris en modern te klinken. De gastoptredens zijn een welkome aanvulling. Blikvangers als ‘Risen’ en ‘Rio Tulerosa’ bewijzen dat deze band heeft wat nodig is om de aandacht te trekken van de liefhebbers. Lekkere band voor op festivals ook . Fans van klassieke rock and roll moeten dit album zeker eens beluisteren. (8/10) (Frontiers Music)

Deel: