Vandaag rouwt de jazzwereld om het verlies van saxofonist Wayne Shorter. Shorter overleed in een ziekenhuis in Los Angeles.

Shorter begon zijn carrière als lid van de band van Horace Silver in de jaren vijftig. Later werd hij lid van de legendarische band van Miles Davis, waar hij samenwerkte met onder andere Herbie Hancock en Ron Carter. Kort daarna richtte hij de groep Weather Report op, waarmee hij fusion-jazz naar een hoger niveau tilde. Weather Report was een invloedrijke jazz-fusion band uit de jaren ’70 en ’80. De groep werd opgericht door saxofonist Wayne Shorter en toetsenist Joe Zawinul, en bestond uit verschillende prominente jazzmuzikanten.

Shorter’s bijdrage aan Weather Report was van onschatbare waarde. Zijn melodische en harmonische inzichten hebben de muziek van de groep naar ongekende hoogtes gestuwd. Samen met Zawinul was Shorter de belangrijkste componist van de band. De iconische tracks zoals ‘Birdland’, ‘Black Market’ en ‘A Remark You Made’ zijn slechts enkele voorbeelden van hun gezamenlijke meesterwerken.

Weather Report bracht een unieke sound en stijl naar de jazzwereld. De band mengde verschillende invloeden van rock, funk en wereldmuziek met jazz. De resultaten waren verbazingwekkend en hebben de muzikale grenzen verlegd.

Weather Report en de muziek van Wayne Shorter blijven tot op de dag van vandaag van invloed op jazz en fusion.

Naast zijn werk met deze iconische band, had Shorter ook een indrukwekkende solocarrière. Shorter werkte samen met onder andere Carlos Santana en de Rolling Stones tijdens tournees en speelde op verschillende albums van Joni Mitchell Hij won in totaal 10 Grammy Awards en werd in 2007 bekroond met de Concertgebouw Jazz Award en in 2017 met de prestigieuze Jazz Masters Fellowship van het National Endowment for the Arts.

Shorter was een van de meest invloedrijke saxofonisten in de geschiedenis van de jazz en zijn muziek zal nog vele generaties blijven inspireren.

Wayne Shorter is 89 jaar geworden.

Deel: