Måneskin (Damiano, Thomas, Victoria en Ethan) heeft zijn wereldwijde succes te danken aan het winnen van het Eurovisie Songfestival in 2021, dat werd gehouden in Rotterdam. Van origine zijn ze begonnen als straatartiest, waarna ze meededen aan X-Factor Italië. Hierna behaalde hun EP, met daarop de covers waarmee ze optraden tijdens de wedstrijd, de Italiaanse charts. Daarna gingen ze eigen muziek naar buiten brengen. Het album ‘Il Ballo Della Vita’ en hun single ‘Torna A Casa’ stonden beiden op nummer 1 in de Italiaanse hitlijsten. Hierna deed Måneskin mee aan San Remo, dit zijn de voorrondes voor het Songfestival, die ze wonnen met hun nummer ‘Zitti E Buoni’. Hierna schreven ze geschiedenis.

Het album ‘Rush’ kwam in 2023 uit, met daarop voornamelijk Engelstalige nummers, hiermee wilden ze richten op de internationale markt. Dit deden ze uitermate goed met nummers zoals ‘The Loneliest’ en ‘Supermodel’ die in Nederland beide de top 30 behaalden. Hun optreden in het kader van de ‘Loud Kids’ tour zou eerst plaatsvinden in Afas Live, maar door de populariteit van de band is dit verplaatst naar de Ziggo Dome, die in een mum van tijd uitverkocht was.

De avond opende op spectaculaire wijze aangezien er beelden van de bandleden geprojecteerd werden op het rode gordijn voor het podium. Hierna kwam ‘Don’t Wanna Sleep’, waarna het doek naar beneden viel en de energie opmerkelijk uitstekend naar het publiek ging. ‘Zitti E Buoni’ was duidelijk een van de publieksfavorieten, waarschijnlijk omdat dit hun winnende nummer is. De samenspraak van de band is uniek omdat ze zo goed op elkaar zijn ingespeeld, dit werd ook tijdens dit nummer duidelijk. Na dit nummer zei Damiano: ‘Dit is het land waar het allemaal voor ons begon, jullie zijn belangrijk voor ons’. Het volgende nummer was ‘Supermodel’, dat iedereen meezong en er werd gevraagd te klappen. Het lichtplan was goed in elkaar gezet, wat ervoor zorgde dat ze bewogen en veel gebruikt werd met strobe effecten. Dit werd voorafgaand het concert duidelijk als waarschuwing weergegeven op het scherm.

Een meer ingetogen nummer is ‘Caroline’, dat kelen doet schrapen omdat het met veel emotie werd gezongen door Damiano. Zijn stem is uniek omdat hij raspende stem heeft. De band wil ook even een momentje met het publiek, door te crowdsurfen, dit deden zij tijdens het nummer ‘Bla Bla Bla’. Het nummer stelt vrij weinig voor omdat het tekstueel hun minste nummer is van het album ‘Rush’, desondanks werd het luidkeels meegezongen. Damiano riep ‘Amsterdam make some f*cking noise’. Het werd even donker omdat podium gereed moest worden gemaakt voor wat pyro effects, die werden ingezet tijdens het nummer ‘Gasoline’, waarbij de microfoon ineens in vuur en vlam stond! Dit was het pakkendste nummer van de avond. Ook hier weer was de lichtshow een ware aanvulling op de muziek, het licht ondersteunde de show wonderbaarlijk goed.

Er was een kleine B-stage aanwezig aan de andere kant van de zaal, waar de band een enkel nummer akoestisch ten gehore bracht. ‘Vent’anni’ was zo gevoelig en Thomas speelde meesterlijk mooi op de gitaar. Damiano zei: ‘Dit is de eerste keer dat wij dit nummer gaan spelen’ waarop ‘If Not For You’ ingezet, akoestisch nog beter is dan de albumversie. Victoria en Ethan stonden op het hoofdpodium te rocken, op de drum en bass, zodat Thomas en Damiano naar het hoofdpodium konden rennen. Hierna begon het feestje pas zei Damiano, ‘Ga op jullie knieën en spring’. ‘I Wanna Be Your Slave’ was duidelijk het nummer dat iedereen luidkeels kon meezingen en er werd een feestje gebouwd. Tijdens ‘Kool Kids’ werden er mensen uit het voorste vak uitgenodigd op het podium, er werd van tevoren gezegd dat het vaste prik is om tijdens het laatste nummer fans op het podium te halen. Dit werd met veel vreugde gebracht. Mooi te zien dat de band zo gewoon gebleven is.

ManeskinHet afsluitende nummer ‘The Loneliest’ werd zo sterk gebracht met een tot in de puntjes verzorgde gitaarsolo van Thomas, hypnotiserend goed gewoon. Dit kon je zeggen over de drums, die bespeeld werden door Ethan. De stem van Damiano verdiende een extra applaus, omdat hij de hele show fier overeind en mooi zuiver bleef. Victoria die met veel plezier als enige vrouw op het podium de bas speelde is heerlijk om te zien. Het is zo fijn om te zien dat een band zo goed op elkaar ingespeeld is en ook zelf zo hard aan het genieten zijn. Måneskin stak veel energie in de show. Een uitverkocht Ziggo Dome waardig!

Foto’s (c): Irene Witpaard

Måneskin Setlist Ziggo Dome, Amsterdam, Netherlands 2023, Loud Kids Gets Louder Tour

Deel: