Wie het tegenwoordig heeft over Italië en muziek, komt al snel uit bij enkel de Eurovisiehelden Måneskin. Toch was er een lange periode waarin Italië meerdere topmuzikanten herbergde, en wereldwijd meerdere hitmachines voortbracht. Zucchero, Laura Pausini, Toto Cutugno, Andrea Bocelli, Umberto Tozzi, Paolo Conte, Righeira, Jovanotti en natuurlijk Eros Ramazzotti. Met meer dan 60 miljoen verkochte albums wereldwijd behoort de in Rome geboren zanger tot de absolute wereldtop. Donderdagavond stond de Italiaan in de Ziggo Dome voor een show uit zijn wereldtournee die in oktober 2022 in Los Angeles begon en in augustus zal eindigen in IJsland.

Voor de gemiddelde muziekliefhebber van 40 jaar en ouder is Ramazzotti zeker geen onbekende, maar ook de jongere generatie zal zijn duet ‘I belong to you (Il ritmo della passione)’ met Anastacia uit 2012 nog wel voor de geest kunnen halen. Het publiek in de Amsterdamse zaal was dan ook een gemêleerde samenstelling van jong en oud. Allen liefhebbers van de ietwat nasale stem van de 59-jarige Italiaanse artiest.

Iets later dan aangekondigd startte Ramazzotti met ‘Battito infinito’, van zijn gelijknamige laatste album en dat zou gedurende de avond ook min of meer de rode draad blijven van de show. Maar niet louter, want Ramazzotti verwerkte in zijn show nummers uit zijn gehele carrière. Van het mooie ‘Più che puoi’ van zijn album ‘Stilelibero’, tot aan ‘Cose Della Vita’, van succesalbum ‘Tutte Storie’; het nummer dat in de tweede helft van de jaren 90 tweemaal een hit werd, eenmaal solo en eenmaal in duet met Tina Turner. Een mooi overzicht van zijn gehele oeuvre.

De zanger stond in Amsterdam op het podium dat meermaals leek te zweven. Vernuftig werden beelden in sneltreinvaart geprojecteerd op de achterwand en de verhogingen waarop de muzikanten stonden. Mooie beelden, die de show van de artiest meer glans gaven, veelvuldig versterkend. En natuurlijk werden ook de duetten strak uitgelicht op de wand, of de 2e stem nu kwam door een van de achtergrondzangeressen of vanaf een opname.

Ramazzotti werd begeleid door een tienkoppige band, waarbij de achtergrondzangeressen meermalen naar voren traden voor een duet met Eros. En Eros die zelf nog verder naar voren trad door met regelmaat het publiek op te zoeken, figuurlijk, maar ook zeker letterlijk. Meerdere keren zocht de Romein bewust zijn fans op, gaf ze de mogelijkheid tot selfies, knuffels en high-fives. Zonder gêne, zonder arrogantie, won Eros Ramazzotti met gemak het Nederlandse publiek voor zich.

Ondanks dat Eros Ramazzotti al jaren geleden zijn laatste hits de lijsten in heeft geschoten, blijft de sympathieke Italiaan populair. Zachtaardig en voor velen onverstaanbaar in het Italiaans vervoerde hij zijn publiek met gemak. Het ingestudeerde ‘Dank je wel’ kwam naast een eenmalig ‘Hoe gaat het?’ wellicht ietwat te vaak voorbij, en zeker gezien het feit dat zijn ex-vrouw half Nederlands is, had hij wel iets meer Nederlands kunnen leren, maar ach, de muziek die sprak, en dat was het belangrijkste. Eros Ramazzotti bewees andermaal een van de populairste Italiaanse artiesten allertijden te zijn. Twee dagen na Valentijnsdag schoot Eros in de Ziggo Dome recht in de roos.

Deel: