Het was al een serieuze poos dat we nog van de frontman van HIM muziek hadden gehoord.’HIM’ was in jaren 2000 niet weg te denken uit de hitlijsten. Ze scoorden goed met hits als ‘Join Me In Death’, ‘Wicked Game’, en tal van anderen die elkaar opvolgden.

Maar toen werd het steeds stiller. Er kwam wel wat solowerk maar niet echt iets wereldschokkends . Tot nu dan, waar Ville iets in de trant van ‘ Ik trek er alleen op uit.En dan wel met een kanjer van een album ‘ gedacht moet hebben. Het nieuwe album ‘ Neon Noir’ kan je. als referentie, het best vergelijken met zijn albumrelease uit het jaar 2000, ‘Razorblade Romance’.

Maar ‘Neon Noir’ heeft nog dat tikkeltje meer, rock, gothic/new wave, dat zwarte donkere toontje.
Tracks zoals ‘Echolocate Your Love’, ‘Vertigo Eyes’, ‘Saturnine Saturnalia’, parels zijn het,stuk voor stuk. Ze leuren je mee, in die melancholische klanken en zang. Zalig, wat een heerlijkheid. Een goeie bas, drums, die gitaar erbij. Heerlijk als er ooit ziets was. Die koffie kan gewoon niet zwarter worden!
Op het album staan ook zeker meer melodieuze songs, die door merg en been gaan, zoals alleen goede muziek dat kan doen. Songs zoals ‘Heartful Of Ghosts’ en ‘Zener Soltaire’. Mij gingen ze door merg en been. Wat ze me jou als luisteraar gaan doen, daar is geen garantie voor te geven, maar dat over dit werk goed en lang is nagedacht voor het opte nemen, dat moge duidelijk zijn.

Dit solo album van Ville heeft echt wel een aantal draaibeurten nodig, voordat je jezelf erin kan verliezen. Mocht je de millenial anthem ‘ Join me in Death’ van HIM als referentie hebben voor je dit album gaat luisteren, dan ga je van een koude kermis thuiskomen. Op ‘ Neon Noir’ wordt zonder meer de gothic new wace rock herontdekt als ware het een Tasmaanse tijger die toch niet uitgestorven blijkt te zijn.

Het album heropent in ieder geval serieus de balngstelling voor Ville zelf, en doet utizien naar eventueel ander solowerk dat ooit nog aan de mens gebracht zal worden. Met ‘Neon Noir’ wordt onbevangen geschildert in een nieuwe kleur zwart, dat is verassend en smaakt naar meer ! . 8/10(Virgin Records)

Deel: