Een band, die momenteel de wereld aan het veroveren is, is de Canadese rootsrockband The Commoners. Ze hebben een jaar of tien gedaan om zichzelf te vormen wat ze nu zijn, en nu het geheel staat en het Amerikaanse continent veroverd is wordt de aandacht gevestigd op Europa. In Groot-Brittannië hebben ze al een behoorlijk indruk weten te maken, nu de rest nog. Het uit Toronto afkomstige viertal bestaat uit Chris Medhurst (zang, gitaar), Ross Hayes Citrullo (leadgitaar), Ben Spiller (bas, toetsen, zang) en Adam Cannon (drums, percussie).

Op hun debuutalbum ‘Find A Better Way’ vinden we negen door de band zelfgeschreven nummers. Al met de eerste tonen is duidelijk wie de grote invloed is geweest. Dat is overduidelijk The Black Crowes, zonder er een kopie van te zijn. Daarvoor heeft de muziek van de Commoners meer soul, putten zij uit invloeden van de Allman Brothers en Led Zeppelin, en – ook niet onbelangrijk – hebben duidelijk eigen inbreng. Op het album krijgt de band bijstand van muzikale zwaargewichten als Miles Evans Branagh (toetsen), Jeff Heisholt (orgel) en gitarist Ben Healey.  Het geheel is een goed uitgebalanceerd album met volwassen southern rock en soulvolle ballads.

Het album gaat meteen vol vuur van start met het rockende titelnummer. Begeleid door Heisholts orgel geven Citrullos gitaar en Medhurst zang meteen het visitekaartje af. Net zo stevig gaat het verder met ‘Fill My Cup’ en ‘More Than Mistakes’. Het eerste rustpunt is de ballad ‘Naturally’. Het fraai gezongen ‘I Won’t’ doet aan de Westcoastrock a la de Eagles denken. Het absolute hoogtepunt is ‘Hangin’ On Again’, waarin de band alles laat samenkomen waar de southern rock voor staat. Tempowisselingen, vocalen met een rafeltje, fel gitaarwerk en een fantastische slidesolo. Prima band, prima album. Voor mij de ontdekking van het jaar. (9/10) (Gypsy Soul Records)

Deel: