Denk je aan muziek uit Mongolië, dan denk je wellicht aan Hanggai, of zelfs nergens aan. Sinds 2016 is echter The Hu in opkomst. Niet te verwarren met Attila de Hun, maar The Hu. Opgericht door vier studenten van het Mongoolse staatsconservatorium maken de mannen een mix van Folkmetal, folkrock en heavy metal. Maar dan anders, heel anders.

Als voorprogramma kwam de Britse indierockband King Nun mee. De punky sound van de heren klonk als The Stooges en New York Dolls en zorgde voor een sterk voorprogramma, dat ze vrij volle Tilburgse zaal goed kon opwarmen. Maar het gros van het publiek kwam toch voor The Hu, en dat was te merken.

De band uit de Mongolse hoofdstad Ulaanbaatar speelt op instrumenten als de morin khuur (ofwel een Монгол үндэстний хөгжмийн зэмсэг), de tovshuur (de Монгол үндэстний хөгжмийн зэмсэг), de tumur khuur (Mondharp) en de Tsuur (Цуур) en zingt vrijwel uitsluitend met de kenmerkende Mongoolse bovenzang, of keelzang. Zo ook in Tilburg, waar de band hun traditionele Mongoolse muziekmix met Westerse Metal bracht; de Hunnu Rock.

In 013 ging The Hu voor een uitzinnig publiek van start met ‘Shihi Hutu’ en knalde veel muziek van debuutplaat ‘The Gereg’ de zaal in, maar natuurlijk ook tracks van opvolger ‘This Is Mongol’, van eerder dit jaar. Hoogtepunten ‘Yuve Yuve Yu’ en ‘Wolf Totem’ kwamen later in de set, waar Galbadrakh Tsendbaatar, Enkhasaikhan Batjargal, Nyamjantsan Galsanjamts en Temuulen Naranbaatar als waren rockhelden werden geëerd. En terecht, want het samenvoegen van de Mongoolse Folk en de Westerse Metal, maakt deze mannen tot levende Mongolmetallegendes.

Nee, The Hu is niet voor iedere metal liefhebber weggelegd, maar die in Tilburg samen kwamen, hoorden een unieke vorm van folkmetal, die met niet snel bij andere artiesten zal horen. Artiesten die als toegift nog een cover brachten van Metallica, in de vorm van de Mongoolde Hu-versie van de hit ‘Sad But True’. Om dat te durven en met verve te brengen, moet je wel van goede huize komen. En dat kwam The Hu. Chingghis Khan kan trots zijn op zijn nakomelingen. En Tilburg? Tilburg zag iets heel bijzonders. Of beter gezegd: iets Hu bijzonder.

Foto’s (c) Wouter van Noort

The HU Setlist Poppodium 013, Tilburg, Netherlands 2022, Black Thunder

Deel: