Zondagavond 13 november stond de Amerikaanse zanger/gitarist Randy Hansen in de Nieuwe Nor in Heerlen om zijn gitaarkunsten te demonstreren. Hij wordt gezien als de beste Jimi Hendrix-tribute act ter wereld; al sinds de jaren ’70 is Randy Hansen de levende Hendrix-vertolker. The man, the legend. Is Jimi gereïncarneerd zullen velen zich afvragen? Wanneer je Randy Hansen hoort spelen, bekruipt je het gevoel dat Jimi Hendrix in levende lijve in the house is. Met zijn outfit uit de jaren zeventig speel Randy de sterren van de hemel. Uitgegroeid tot een waar cultfiguur, ziet men hem niet voor niets als levende Hendrix-kopie.

In Amerika is hij uitgegroeid tot een cultfiguur en ook in Europa speelt hij menig festival en zaal plat. Met ruim 30 jaar podiumervaring speelde hij met vele grote artiesten samen met Stevie Ray Vaughan, Steve Miller en originele Jimi Hendrix Experience-bandleden Noel Redding en Mitch Mitchell. Randy Hansen deed er alles aan Jimi Hendrix te laten voortleven in Poppodium Nieuwe Nor in Heerlen.

Randy Hansen wilde niks liever dan zijn publiek versteld doen staan met zijn performance ter ere van de meester zelf. Vele mooie gitaarsolo’s van Jimi Hendrix zelf zoals ‘Burning Desire’ en ‘In From the Storm’ en natuurlijk ook van Jimi Hendrix Experience, zoals ‘Stone Free’ en ‘Hey Baby of the New Rising Sun’. Het was allemaal mega om te zien en te horen hoe deze man passie voor zijn gitaar heeft. Cool om te zien hoe Randy als gitaarvirtuoos zich over het podium bewoog, constant in extase van de gitaar. Het leek bijna alsof hij de hele tijd naar een hoogtepunt toe werkte.

De snaren bespelen met zijn tanden, of zijn gitaar achter zijn rug; niets was te gek voor deze artiest. 50 jaar na datum is Jimi Hendrix nog altijd een veelbesproken en gehoorde artiest in muziekland en Randy eerde de man met verve. Met de waanzinnige persoonlijkheid en muzikale gitaarvaardigheden van Randy Hansen is het een ware wederopstanding van Jimi zelf.

Op 18 september 1970 stierf Jimi Hendrix helaas, veel te vroeg, op 27-jarige leeftijd. 52 jaar geleden al weer. Een tournee ten gelegenheid van het 50-jarig overleiden zou eerder al hebben moeten plaats vinden, maar door lockdowns werd het meermalen uitgesteld. Sinds de dood van Jimi Hendrix in 1970 is het alleen Randy Hansen die de herinnering aan Hendrix en zijn muziek zo perfect in ere heeft weten te houden.
Niemand anders biedt de muzikale en show-achtige eigenschappen zo succesvol aan als deze virtuoze gitaarartiest.

Nu zullen mensen zich afvragen: Waar komt die fascinatie en de nalatenschap vandaan om Jimi Hendrix. Hendrix en Hansen komen beide uit Seattle, beide artiesten zijn flamboyant en energiek en spelen de gitaar met de tanden en andere gitaarstandjes. Bij Hansen komt het voort uit het feit dan de vader van Randy overleed toen hij 4 jaar oud was en de buurman hem een gitaar gaf om zijn verdriet te verwerken.
Eerst speelde hij liedjes van de Beatles en de Stones, maar Jimi inspireerde Randy het meest en dat is nooit meer weggegaan. Zijn authentieke en gedetailleerde interpretatie fascineert niet alleen al lang bestaande en trouwe Hendrix-fans, maar ook de critici.

Hansen heeft naast zijn muzikale kunnen ook een indrukwekkend sterke podiumprésence. Wanneer Hansen gitaar speelde voelde iedereen zich teruggevoerd naar die tijd. Er waren door Hansen ook in Heerlen weer veeel instumentale solo’s, die de avond tot een prachtig schouwspel hebben gemaakt. Het was mooi om te aanschouwen dat passie voor wat je doet heel veel vreugd biedt voor een ieder die het wilt horen en zien. Iedere muziekliefhebber in de Nieuwe Nor in Heerlen ging dan ook met veel herinneringen van Jimi Hendrix vertolker Randy Hansen voldaan huiswaarts.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: