‘Thrice’ is het derde album van de Nederlands/Poolse gitarist Wojtek Justyna en zijn band TreeOh! De plaat vormt een logisch vervolg op de eerste twee producties ‘Definitely Something‘ (2015) en
‘Get That Crispy’ (2018). Dat betekent opnieuw een mengeling van funk, jazz en world invloeden. Of, zoals Justyna het concept zelf omschrijft: “Funk on the bottom, worldjazz on top.” Toch klinkt de groepssound voller en verder ontwikkeld dan voorheen.

Dat komt enerzijds door de rauwere gitaarpartijen van Justyna zelf, ook al is het kenmerkende chorusgeluid nog steeds prominent aanwezig. Anderzijds geven de keyboardinvullingen van Diogo Carvalho, naast zijn toch al levendige percussiespel, extra kleur en kracht aan het geheel dat wordt voortgestuwd door het ultra strakke ritmetandem Alex Bernath en Daniel Lottensberger.

Daarnaast heeft Justyna een patent op catchy melodielijnen en loopjes die al snel blijven hangen, zoals meteen duidelijk wordt in de titeltrack: een Santana-achtig gitaarrifje krijgt gezelschap van een smakelijk groove en interessante breaks. Het ontaardt later in een smaakvolle jazzy fusion track van het beste soort. ‘Wafrobeat’ volgt hetzelfde patroon met, zoals de titel al suggereert, nadruk op een heerlijke afrobeat overdekt met smaakvol gitaarspel en groovy baslijntjes.

Van een meer traditioneel jazzy kaliber is het geslaagde ‘Uncharted’ dat opvalt door vibrafooninvullingen en een subtiele verwijzing naar Dizzy Gillespie’s ‘A Night in Tunesia’. Het zwierige ‘Paqueta’ krijgt opsiering met de warme vocalen van de Portugees/Nederlandse zangeres Poliana Vieira die ook meeschreef aan het nummer. De opzwepende bonustrack ‘Will To Live’ bevat een prominente gastrol voor het Amerikaanse zwaargewicht en Hammond B3 speler Larry Goldings (bekend door samenwerkingen met onder meer John Scofield, Steve Gadd en John Mayer).

Het Wojtek Justyna TreeOh! klinkt op ‘Thrice’ krachtig en verfijnd met sterke composities die van begin tot eind de aandacht vasthouden. Dat Justyna en zijn kompanen dit repertoire ook live waarmaken, kwam al tot uiting tijdens de recente clubtour ter gelegenheid van deze uitstekend nieuwe plaat: bezield vakmanschap. (8/10) (Eigen productie)

Deel: