Op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam werd Portugal vertegenwoordigd door The Black Mamba. Hun song ‘Love is on my side’ was echter geïnspireerd door Amsterdam; door het nachtleven in the Red Light District, om precies te zijn. Nu keren ze terug naar die rosse buurt. Naar de open minded seventies vibe voor hun nieuwste album ‘Another Night in Amsterdam.’

Zanger Pedro Tatanka zit tijdens ons gesprek relaxt in zijn eigen studio in Portugal. “Let niet op de anderen. Die zijn de boel aan het klaarzetten voor de opnamen van ons album. De rest van de band komt dadelijk.” Die band is The Black Mamba. Het album wordt ‘Another Night in Amsterdam’, hun vierde op rij, sinds hun debuut in 2010.

Pedro en de band hebben een speciale relatie met Nederland. “Ik heb er zelfs een paar maanden gewoond, in 2006 in Rotterdam. En ik kwam er ook tijdens tournees.” Zo ook in 2018, toen de inspiratie voor het nieuwe album als een geestverruimende joint werd geïnhaleerd. “We traden op in Amsterdam, in the Bulldog Hotel, vijf nachten achter elkaar en we verbleven ergens om de hoek. Je hoefde maar de straat op te gaan en de meest vreemde en te gekke mensen kwamen langs, met hun verhalen, hun levens. Het was voor ons zo inspirerend dat we dat op een plaat wilden vastleggen.”

Een terugkeer naar hun roots, zo leek het. “In onze eerste twee albums (‘The Black Mamba’ uit 2010 en ‘Dirty Little Brother’ uit 2014) was onze wereld vrij bohemian, om het zo te noemen. Maar we werden natuurlijk ook ouder en meer burgerlijk, kregen kinderen. Maar in Amsterdam hervonden we onze oude levensstijl en ook de stijl van schrijven en musiceren.”

Het geplande album moest echter even in de ijskast door een ander big event: het Eurovisie Songfestival, niet toevallig, in Nederland. “Dat werd een echte gamechanger in allerlei opzichten. In Portugal hadden we al een grote carrière. Nu zijn we bekend over de hele wereld.” De weg er naar toe ging echter niet gemakkelijk. Met een Engelstalig nummer voor een Portugese vertegenwoordiger. Pedro legt het uit. “In Portugal worden songwriters uitgenodigd voor het Festival da Canção, het Portugese songfestival. De songwriter beslist of hij het nummer zelf uitvoert of door iemand anders laat doen. Je moet weten dat ik naast The Black Mamba ook een carrière heb als soloartiest. Dan treed ik op onder mijn achternaam Tatanka en zing ik in het Portugees.“ Je voelt het dilemma al aankomen… “Toen ik de eer kreeg om een song te schrijven, wilde ik dat eerst in het Portugees doen. Er was in de 55-jarige Portugese festivaltraditie nog nooit in een ander taal gezongen, dus het was logisch om als Tatanka mee te doen in het Portugees. Maar ik begon al snel te twijfelen. De uitstraling die het wereldwijd zou hebben… Met één nummer, in drie minuten, voor 200 miljoen kijkers… de roem die we altijd hebben gewild? Met The Black Mamba, in het Engels… ? Die kans zouden we nooit meer krijgen.”

Uiteindelijk werd de traditie van 55 jaar doorbroken: het Portugese nationale songfestival werd gewonnen met een Engelstalig nummer…. En Portugal reageerde. “Ja, we kregen de eerste weken bijna alleen de vraag ‘Waarom?’ En ik respecteer het idee dat Portugal alleen vertegenwoordigd kan worden in het Portugees. Maar aan de andere kant: Muziek is een universele taal, een gevoel. Iets dat jou raakt, daar gaat het om. En in ‘Love is on my side’ zit het gevoel van Portugal, het melancholieke.” In de finale stond heel Portugal dan ook achter hún Black Mamba. “Wij waren echt Portugees. Dat maakte me trots. We werden twaalfde, maar we hadden ook hoger kunnen eindigen. Dat weet ik zeker.”

Pedro oogt opgewekt en vertelt trots. “Het was een ‘once in a lifetime experience’. Het gaf ons het natuurlijke vertrouwen om nog een stapje verder te gaan, in de muziek, in de performance. Met optredens in de grootste zalen, in TV shows, zelfs tot de Verenigde Staten en Rio. Je mag je land en cultuur vertegenwoordigen over de hele wereld. Dat is prachtig.”

Curieus genoeg werd Portugal vertegenwoordigd door het nummer ‘Love is on my side’, dat volledig was geïnspireerd op Amsterdam. En tot dan toe ook de enige song die The Black Mamba uit hun verblijf aldaar had meegenomen. ”Daarom ga ik binnenkort weer een aantal keren terug naar Amsterdam. Ik heb die stad nodig om het album af te maken: de mensen, de onderwerpen, het gevoel. Ik hoop ook weer de types van toen te ontmoeten, met hun verhalen.” Of de hoofdpersoon van ‘Love is on my side’ ook wordt gevonden, dat is de vraag. “Ze kwam waarschijnlijk uit Oost-Europa, maar ik heb niet eens haar naam. Ze vertelde haar levensverhaal, hoe ze verslaafd raakte en in de prostitutie belandde. Maar ook dat ze nog steeds geloofde in de liefde, echte liefde. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik haar opnieuw zou ontmoeten en haar zou vertellen dat mijn nummer over haar gaat.”

Het album zal heel toepasselijk ‘Another Night in Amsterdam’ gaan heten. Hierop komt ook de vrolijke single ‘Crazy Nando’, gereleaset tijdens het songfestival in Rotterdam. “Een alledaagse man die droomt een casanova te zijn, ergens in de seventies, with free love.” Volgens Pedro is het meteen een goede afspiegeling van het album. “Die seventies afro-American vibe, zoals onze idolen uit die tijd, Solomon Burke, Al Green en zo. En met lekkere soul en funk.” En waarschijnlijk met een nieuwe versie van ‘Love is on my side’. “Een versie die beter past bij het album. Met één couplet extra. Die kon toen niet, omdat het nummer anders te lang werd. Nu wordt het juist de natuurlijker conclusie van ons verhaal.”

Pedro leunt tevreden achterover in zijn studio. “Ja, dan is de cirkel echt helemaal rond.“ Voor een Portugese band die in Rotterdam wereldwijd bekend werd. Met een song geïnspireerd op het nachtleven in Amsterdam. En dan nu zelfs met een heel album gewijd aan deze stad, een ode aan Amsterdam by night.

The Black Mamba staat op 22 oktober in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

Foto’s (c) Arlindo Camacho

Deel: