Maanrock in Mechelen heeft wellicht de mooiste stadsfestival setting van heel Vlaanderen met de Sint-Romboutstoren en de middeleeuwse gebouwen van de Grote Markt op de achtergrond. Maanrock gaat volop voor Belgische artiesten en geeft minder bekend Vlaams talent podiumtijd. Naar schatting vonden zo’n 100.000 mensen de weg naar de podia in de Mechelse binnenstad. Het publiek was heel enthousiast over de affiche met veel Vlaamse gevestigde waarden en verrassende goede starters van het festival. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag kon je op de koppen lopen. Het goede weer met tropische temperaturen en de afwezigheid van regen was in het grote voordeel van de bezoekers en de organisatoren.

Pardon Service

Ze verdienen op Maanrock te staan want ze spelen in hun thuisstad. Ze brengen een combinatie van reggae, balkan en … tja… “iets ongedefinieerd” en drukten hun levenswijsheden uit in het Nederlands en Frans. Ze stonden heel enthousiast op het podium met volledige brassband, gitaar, bas, drum en viool.  Mits deze groep nog een nieuw album uitbrengt verwachten we dat deze groep nog zal geboekt worden voor Pukkelpop omdat ze zoals ze in het Vlaams zeggen “dikken ambiance” brengen . We geven u twee liedjes mee om te herinneren, de meezinger ‘Non’ en hun afsluiter ‘Umdraje’.

Willy Organ

Nederlandstalige electropop doet het goed bij het jonge publiek in België en de lage landen. Denk maar aan Chibi Ichigo, Goldband, Froukje en vandaag dus Willy Organ. Zijn nummers hebben diepgaande psychologische teksten, donker, met absurde humor en af en toe knotsgek. Op Pukkelpop 2022 kon je hem al aan het werk zien. Hij is de luis in de pels van de muziekwereld. Hij doorbreekt taboes en zingt over zaken waar anderen het liever niet over hebben. De hoogtepunten van zijn set waren voor ons ‘Doofpot’ en ‘Faalangst’.

Clement Peerens Explosition

Muziekminnend Vlaanderen verkeert in staat van rouw: CPeX gaat ermee stoppen. Stilletjes op de achtergrond wordt er aan een nieuw project gewerkt. Praktisch alle concerten van hun afscheidstournee waren uitverkocht, incl. hun laatste 10 concerten in de Roma. Als je hun nog aan werk wil zien kan dat op Pukema in Puurs. Belgen die in Nederland wonen kwamen naar Maanrock afgezakt om nog een concert van deze cultgroep mee te pikken. Er zijn pasgetrouwde koppels die spontaan scheiden (en 14 dagen later terug trouwen) naar aanleiding dat de echtgenoot het liedje ‘Zagen’ aan de DJ vroeg op het huwelijksfeest. Er was op de voorste rij een volledig uitgedoste lookalike te zien van Clement Peerens, geweldig was dat. Deze Antwerpse groep leert ons wat macho levenslessen en die gaan vooral over vrouwen en hun lievelingsstad Antwerpen. “De Mechelse kathedraal is een opgestapelde hoop bouwafval, voor een echte kathedraal moet je in Antwerpen zijn!”. Alhoewel dat op veel boegeroep werd onthaald schuift het publiek nu volledig naar voor. En daar waren op de eerste rijen veel vrouwen bij. In hun Antwerps dialect klagen ze dat “als hun vrouw haar loeten heeft, dat ze op café gaan”.  “Den gesigneerde assenbak van Sid Vicious mag je niet afwassen!” dat weet nu toch iedereen. Hopelijk is deze afscheidstournee een grap, want we zullen hun hard missen.

Clouseau

Optreden in het donker doet goed voor Clouseau. Ze openden met ‘Vonken en Vuur’. De Grote Markt was volledig gevuld tot in elke hoek, je kon op de koppen lopen. Het was een top optreden van Clouseau. ‘Daar gaat ze’ werd uit volle borst meegezongen. Het verzoek om de persoon naast jou te knuffelen werd effectief gedaan door het publiek. “Altijd heb ik je lief, zonder jou kan ik niet bestaan”. Ze speelden ook hun debuutsingle  ‘Brandweer’ uit 1987, dat liedje werd op recente optredens niet gespeeld. Ze vroegen aan de organisatie: “Kunnen we nog een liedje spelen?” Dat heeft zich twee keer herhaald. Ze zijn dan ook lichtjes over tijd gegaan. De organisator zal ook gezien hebben dat het een geweldig optreden was. Ter informatie, Koen heeft 14 jaar in Heffen gewoond, een deelgemeente van Mechelen, dus speelde een verlopen thuisconcert.

Foto (c) Fred Stiens

Deel: