Dag 4 van het Sziget festival bracht weer een keur van acts op de diverse podia. Wat te denken van de Indie band Black Honey, Kensington, het Superar Children’s choir, de Schotse singer-songwriter Lewis Capaldi, de Schotse DJ Calvin Harris, de Spaanse zangeres Bad Gyal en de Noorse DJ Alan Walker.

Black Honey

De band uit Engeland opende deze vrijdag de stage in de Freedome. Met hun indie-rock sound brachten ze lekker veel energie mee. Wat begon als een rustig publiek werd als snel energieker zodra de band het podium betrad. Ze stalen meteen de show met hun door de jaren 70 geïnspireerde uiterlijk. De zangeres, Izzy Philips, kwam het podium op in een lange groene jurk, terwijl de andere bandleden met open bloesjes en opgerolde broekspijpen rondliepen. Tijdens een van de eerste nummers liep Philips snel het podium af, om even later weer te verschijnen met een biertje in haar hand. “I’m Izzy and this is my first drink.” Enkele fans vooraan het publiek dansten een bijna complete choreografie bij ieder nummer, waardoor de rest snel mee begon te dansen. Na uiteindelijk een uur te hebben gespeeld was het optreden dan toch klaar.

Kensington

Ondertussen was het eerste optreden op de Main Stage van de dag alweer begonnen. De Nederlandse band Kensington begon hier aan hun set. Dat het publiek dat hierop af kwam vooral Nederlands was was weer overduidelijk. Niet alleen waren er weer volop Nederlandse vlaggen te zien. Toen de zanger van de band, Eloi Youssef, aan het publiek vroeg wie er allemaal uit Nederland kwam was het lawaai oorverdovend. Tijdens de set werd er veel gebruik gemaakt van vlammenwerpers, vuurwerk en confetti. De mensen vooraan in het publiek schrokken zich constant een ongeluk wanneer de confettikanonnen plotseling ontploften. Al deze extra’s zorgden ervoor dat er een echte show werd neergezet. Ook de energie van de band zelf hielp hier aan mee. Dit was niet de eerste keer dat ze op Sziget speelden, dus ze wisten wel hoe ze dit aan moesten pakken. Tijdens het nummer ‘Home Again’ zorgden ze ervoor dat een Kensington traditie werd voortgezet. Tijdens dit nummer werd er aan iedereen gevraagd om mensen op hun schouders te zetten, zoveel mogelijk mensen moesten de lucht in. “Eens zien wie dit het langste volhoudt.” Werkelijk overal waar je keek zaten mensen op elkaars schouders. Op een gegeven moment was er zelfs een polonaise ontstaan van de mensen die bovenop elkaar zaten. Dit zorgde voor een erg bijzondere aanblik. Als een echte rockband eindigde de set met een lange instrumentale outro, van het nummer ‘St. Helen’.

Superar Children’s choir

Als special event stond het Superar kinderkoor vandaag op de Main Stage. Deze grote groep kinderen kwamen twee liedjes zingen. Iedereen werd aangemoedigd lekker mee te zingen door de tekst op het scherm achter hen. Nadat ze de Oekraïense inzending van het Eurovisie songfestival van vorig jaar zongen begonnen ze aan ‘Imagine’. Als jongste artiesten van het hele festival veroverden ze vele harten.

Lewis Capaldi

Later op de avond begon een show waar veel mensen op hadden gewacht. De Schotse zanger Lewis Capaldi stond op de Main Stage. Terwijl hij het publiek betoverde met zijn stem speelde hij zijn bekendste hits, zoals ‘Bruises’ en ‘Grace’. Ergens halverwege zijn set zong hij een cover van ‘1000 Miles’ van Vanessa Carlton. Ook zette hij later nog een cover in, het nummer ‘What Makes You Beautiful’ van One Direction. Door de onserieuze houding van de zanger viel er genoeg te lachen voor het publiek. Deze houding neemt Capaldi eigenlijk altijd wel aan, wat blijkbaar een succes is bij de fans. Zo pakte hij bijvoorbeeld een telefoon af uit het publiek, zodat hij er even foto’s mee kon maken. Tijdens het optreden van Capaldi leek de hoeveelheid Engelsen op Sziget flink toe te nemen. Vele hiervan waren echte fans van de zanger en waren speciaal voor hem naar Boedapest afgereisd.

Calvin Harris

De hoofdact van de vrijdag begon om half tien, met Calvin Harris op de Main Stage. Het festivalterrein was weer afgeladen, met mensen die tot aan het reuzenrad op de DJ stonden te wachten. Met zo’n bekende artiest als de Schotse DJ is het niet meer dan logisch dat mensen hoge verwachtingen hebben. Deze heeft hij zeker waargemaakt. Met een set die anderhalf uur non-stop doorging heeft Calvin Harris het hele eiland in één groot feest veranderd. Met iedere nummer dat in werd gezet werd harder gedanst en gesprongen. Daarnaast zag het er ook nog eens leuk uit. Er werd veel gebruik gemaakt van vuuurwerk en lasers, die vette effecten veroorzaakten. Ook realiseerde je je pas hoeveel hits deze DJ eigenlijk wel niet heeft gehad. Bijna alles wat hij in zijn set voorbij liet komen is namelijk wel ooit een hit geweest. Met een carrière van ondertussen zo’n zestien jaar is de artiest zeker productief geweest in het uitbrengen van echte hits. De set had ook lekker veel variatie. Van meezingers als ‘One Kiss’ met Dua Lipa tot geïmproviseerde drops tussendoor. Het was een avond om niet snel te vergeten.

Bad Gyal

Voor het eerst in haar carrière stond Bad Gyal op het podium in Hongarije. In haar thuisland Spanje is ze al een absolute hit, maar hier was haar succes nog niet helemaal doorgedrongen, Toch stond ze voor een volle Freedome. Het feit dat ze zo groot is in Spanje was ook duidelijk te merken. De Spaanse vlaggen waren in overvloed en overal om je heen hoorde je mensen Spaans spreken. Als eerste kwamen er vier dansers het podium op, waarna Bad Gyal verscheen. Vanaf een verhoging op het podium stond ze met een enorme zonnebril op het publiek toe te zingen. Met een beglitterde microfoon in haar hand begon ze aan haar set. Zodra ze haar eerste nummer inzette begon de hele Freedome te dansen. Nadat dit nummer afgelopen was begon Bad Gyal zelf ook echt te dansen. Ze liet haar twerk-skills zien, waardoor het publiek helemaal wild werd. Met de woorden: “You are in the right place, because my speciality is to party!” ging ze verder naar haar volgende nummer. Gelijk had ze, want een echt feest kon je het zeker noemen.

Alan Walker

In de Ticketswap Party Arena was Ofenbach net klaar met hun set toen Alan Walker begon. Omdat de set ervoor ook al veel bekijks had getrokken was de tent bomvol. Zodra de Noorse DJ begon werd het echter nog drukker. De menigte vulde de hele tent en het hele gebied eromheen. Zelfs in de verste uithoeken van het publiek werd gefeest. Alan Walker wist het publiek helemaal op zijn hand te zetten. Toen hij iedereen vroeg om z’n zaklamp aan te doen en die op de maat van de muziek op en neer te bewegen werd de alles helemaal verlicht. Iedereen deed mee. Met zijn hits als ‘Faded’ en ‘Sweet Dreams’ ging het publiek helemaal los en zong ieder woord mee. In totaal duurde het feest anderhalf uur, waarna hij de set toch echt afsloot.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: