Was het de onwennigheid na 2 jaar corona of kwam het doordat we aan het begin van de route stonden en iedereen nog even los dan wel minder nuchter moest worden? Hoe dan ook, de Amsterdam Canal Parade 2022 moest even op gang komen. Het meeste spektakel kwam dan ook van de commerciële boten, met hun ingestudeerde routines, professioneel ogende dansers en al dan niet ingehuurde drag-queens. Ook voor de BN-spotters langs de kant leek het een mager jaar: wij telden slechts de verschijningen van Femke Halsema en Karin Bloemen.

Maar ondanks dat het niet overal even spetterend was, maakten juist de maatschappelijke boten de meeste indruk. De Zonder Stempel-boot bijvoorbeeld, die aandacht vroeg voor LHBTI’ers met een lichte verstandelijke beperking. Of de GSA-boot (Gender en Sexuality Alliances van scholieren) of die van de krijgsmacht. Je hoeft geen aanhanger van het leger te zijn om te zien dat het moed vergt om op die boot te staan. Dat geldt des te meer voor de opvarende van de verschillende boten met vluchtelingen. Eén daarvan had een ereplaats vooraan in de parade gekregen, omdat er meerdere asielzoekers meevoeren van wie de aanvraag is afgewezen. Want tja, het IND wil wel bewijs zien dat je gay bent (#hoedan?) en je kunt blijkbaar al door de mand vallen door het dragen van een baard….

Als deze boten één ding duidelijk maken, dan is het dat Pride nog steeds noodzakelijk is. Iets wat maar niet doordringt tot de zuurpruimen op Twitter, die blijven mopperen over LGBTQ-propaganda. En al was het niet nodig, dan nog is de Canal Parade een feestje waar je even mag vieren wie of wat je bent, een feestje waar homo en hetero samenkomen. Ook aan de kant trouwens, waar het persvak zich bleek te bevinden bij de design studio van Marcel Wanders en waar wij hartelijk ontvangen werden door collega’s die een traditie hebben om met vrienden en ouders de parade te bekijken. “Ik vind het juist zo mooi, die mix van homo en hetero,” zei één van de medewerkers. Een waar woord. De omarming van (veel) Amsterdammers van de Canal Parade is Amsterdam om z’n best. Dan nemen we graag een paar lallende hetero’s op de koop toe.

In Pride zit dan ook een constant zoeken naar balans. Tussen te veel homo-incrowd aan de ene kant en te veel kermis voor hetero’s aan de andere kant. En vooral tussen commercie en community. Een mooi actie, in navolging van de Canal Parade in Utrecht, was al dat politieke partijen zich samen op een boot mochten voegen. In dat kader zou het goed zijn als organisaties zoals Booking en ING (een bank die nota bene een paar jaar geleden nog zaken deed in Uganda, waar de doodstraf staat op homoseksualiteit!) zich eens achter oren krabben en voortaan de iets te gezochte slogans achterwege laten en hun boot doneren aan een armlastige organisatie. Bijvoorbeeld van zwarte of trans LGBTQ-ers. Als de Canal Parade niet meer gebruikt wordt als uithangbord voor je eigen verdienmodel, dan hebben we echt een stap gemaakt. En ja, dat geldt ook voor de tandarts die zo nodig met zijn reclame-bootje achter de stoet aan moest varen.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: