Khruangbin en Malinese gitarist Vieux Farka Touré kondigen vandaag hun gezamenlijke album Ali aan ter ere van Vieux’s overleden vader, Ali Farka Touré. Ali Farka Touré staat bekend als een van de meest invloedrijke en getalenteerde gitaristen die Afrika ooit heeft voortgebracht. Zijn erfenis en impact zijn moeilijk te overschatten. Ali’s geluid vermengde zijn geliefde traditionele Malinese muziekstijlen met verschillende elementen van de blues, zingend in de lokale talen Songhay, Tamasheq, Fulfulde en Bambara. Het resultaat was de creatie van een grensverleggend nieuw genre, nu bekend als de ‘desert blues’, wat hem 3 Grammy awards, wijdverbreide eerbied en de bijnaam van de ‘African John Lee Hooker’ opleverde.

De muziek is een eerbetoon aan Ali door een aantal van zijn meest resonerende werk na te bootsen en te experimenteren met verschillende geluiden met behoud van de integriteit van het origineel. Het resultaat is een terechte ode aan een legende, waarbij een opgefriste West-Afrikaanse mix van muzikale referenties wordt gecreëerd waarvan de hoop zowel nieuwe generaties als publiek bereikt. Het album wordt uitgebracht op de dag na de Dag van de Republiek, Mali’s nationale feestdag ter herdenking van de onafhankelijkheid van de Republiek Mali van de Mali Federatie op 22 september 1960.

Vandaag delen de vier ook de eerste preview van het album, ‘Savanne’, een werk waarbij het contrast tussen terughoudendheid en barokgitaar floreert – een nevenschikking van dub en Malinese woestijnblues waardoor Vieux werd vereerd als ‘de Hendrix van de Sahara’. ‘Savanne’ is een opmerkelijk, emotioneel toegangspunt tot het album. Het ritme is ontspannen en vrolijk repetitief, slechts een paar akkoorden gespeeld op gitaar, en de raspende stem van Touré is op dezelfde manier gecontroleerd. Vieux en Khruangbin spelen samen 8 tracks op ‘Ali’ en hun interactie wordt niet verrassend gekenmerkt door eerbied en respect. Khruangbin’s gitarist Mark Speer speelt synthesizer en conga op de openingsnoten van het album en geeft Vieux’ onmiskenbare gitaarleads de vrije loop, met welkome uitroepen van Laura Lee Ochoa’s bas en gestage drums van Donald ‘DJ’ Johnson Jr.

De specifieke nummers die op dit album worden gespeeld, zijn de favorieten van Vieux en ze vertegenwoordigen ook veel verschillende delen van Ali’s carrière – er zijn zeer beroemde nummers zoals ‘Diarabi’, oorspronkelijk met Ry Cooder, obscure nummers als ‘Alakarra’ en alles daartussenin. ‘Ali Hala Abada’ is een langzaam en meditatief instrumentaal nummer dat wordt uitgelicht door een melige lead van Vieux, waarin Lee perfect haar verankerde achtergrondritme laat glijden.

Met ‘Ali’ creëren de artiesten een herinnering aan Ali’s leven, weergegeven in hoogtepunten en B-kantjes uit zijn catalogus, waar het kwartet de natuurlijke improvisatie van Ali’s muziek bewaart en er ook hun eigen muziek aan toevoegt. Het is logisch dat Vieux Khruangbin koos om de erfenis van zijn vader te eren. De mix van amorfe, psychedelische funk van het trio oogstte massale bijval over de continenten, en hun Earth-muziek kent geen grenzen.

Deel: