Op een doordeweekse donderdag 16 juni 2022 kwamen niemand minder dan Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience in Heerlen. Het was heerlijk weer, bijna 30 graden en de terrassen zaten weer helemaal vol. Een dag later ging Pinkpop in Landgraaf van star, maar het feest startte al eerder. Parkstad limburg theater had zich goed voorbereid op een cool feestje met Earth, Wind & Fire Experience.

Het was alweer vier jaar geleden dat deze mega disco funk groep Heerlen aandeed. Heerlen had de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater omgetoverd tot een disco dancing. De zaal liep helemaal vol met voornamelijk veertiger en vijftigers. Leuk om te zien dat deze muziek nog zo leeft bij vele bezoekers. Goed gekleed en in goede stemming was iedereen klaar voor een concert van de Earth, Wind & Fire Experience. Allemaal mensen die in hun jeugd in de de jaren ’80 gingen dansen in discotheken als La diligence en Dancing Studio 54 in Heerlen en de Dockside in Hasselt. Dat waren nog eens tijden, volgens veel mensen.

Disco funk en Soul van Earth, Wind & Fire

Het was voor de jeugd in de tachtiger jaren hun de medicijn om het weekend in te luiden te kunnen dansen. De Earth, Wind & Fire Experience van voormalig EWF gitarist Al McKay is niet meer de “echte” EWF volgens vele kenners, sinds het overlijden van de EWF oprichter Maurice White op 4 februari 2016. Al McKay was echter al eerder gestart met zijn eigen afsplitsing en voor de live beleving van een Earth, Wind & Fire concert is het of de band nooit is weggeweest.

In Heerlen kwam de 14-koppige band vijf min over half negen het podium op en binnen vijf minuten hadden ze de zaal al op hun kop staan. Al Mckay liet met even zien waarom hij al jaren de frontman is met zijn goed gitaarspel en de drie front zangers met een geweldige samenzang deden het ook super. In het eerste 30 minuten van het concert was het voornamelijk zang en instrumentaal karaktervan een super hoog niveau. De leadzanger ging battelen met de saxofonist en samen deden ze wat dansjes op het podium. Het kon niet anders dan het een geweldig feestje moest worden

De Grammy Award-winnende en multi-platina artiest Al McKay heeft een zeer lange historie in het maken van hits. De legendarische Earth Wind & Fire-gitarist verzamelde een groep top studio- en road muzikanten uit Los Angeles om zich heen en toert met de toepasselijke naam Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience. Allemaal stuk voor stuk ras artiesten, die weten wat muziek maken is.

Met ruim negentig miljoen verkochte albums is Earth WInd & FIre een van de meeste succesvolste groepen die de Amerikaanse muziek voortbracht. Hit na hit van het materiaal van deze supergroep bod Al McKay en het werd een verbluffende demonstratie van een nog levende vitale uitvoering van deze superband uit het disco funky tijdperk, waarbij elk muziekinstrument van de band de hoogste prioriteit van uitmuntendheid wist te bereiken. Het spel dat Al McKay nog met zijn gitaar maakte is fenomenaal te noemen.

De voormalige muziek veteraan van Earth, Wind & Fire-schreef samen met de oprichter van de groep, Maurice White, de baanbrekende hits ‘September’ en ‘Sing A Song’, die samen met ‘Boogie Wonderland,’ ‘Lets Groove’ voorbij kwamen. Nummers die zo geliefd waren in Heerlen, dat ze vol enthousiasme werden onthaald. Al bedankte het publiek voor dat ze weer mochten komen: “Wij houden van muziek en wij merken dat jullie dat ook doen. Steun alstublieft live muziek, het is zo belangrijk.”

Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience is en blijft een fenomeen dat je absoluut niet mag missen. Mensen die er niet waren hebben een feestje gemist, want het was heerlijk om een avond vol goede oude nummers de revue te laten passeren. De energiemeter was weer opgeladen bij veel bezoekers, de avond kon niet beter afgesloten worden.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: