The Pineapple Thief, je kunt er bijna niet meer omheen. Deze fruit stelende boefjes weten een steeds grotere stempel te drukken op het moderne rocklandschap, de Britse band maakt immers progressieve rock van de bovenste plank. In de loop der jaren is de band altijd blijven evolueren, en een aantal bezettingswisselingen hebben bijgedragen aan het perfectioneren van het geluid. Met de relatief recente komst van Gavin Harrison als drummer, heeft de band ervoor gekozen met hun kennis van nu, te kijken naar nummers uit hun verleden. Het resultaat? ‘Give It Back’.

‘Give It Back’ is tot zekere hoogte een compilatiealbum, een reeks bestaande nummers uit het inmiddels flinke oeuvre van de band. Op zich is een dergelijk album niet echt spannend, ware het niet dat de heren er voor hebben gekozen om ieder nummer een nieuwe laag verf te geven. Het initiatief ligt bij relatieve nieuwkomer Gavin Harrison, die bekend is van zijn tijd bij legendarische bands als Porcupine Tree en King Crimson.

Robert Fripp, gezaghebber bij die laatstgenoemde band leerde Gavin ieder nummer als “nieuw” te beschouwen, zelfs als dit nummer al tot in den treure gespeeld is. Met deze filosofie besloot Gavin eens te grasduinen door de geschiedenis van zijn meest recente werkgever, om met geheel eigen versies op de proppen te komen. Met de zege van de rest van de band heeft deze exercitie zich weten te ontwikkelen tot een volwaardig album.

Wat direct opvalt (en wat ook niet gek is gezien de achtergrond van het album), is de onwijs strakke ritmesectie. Alleen al door de strakkere ritmes krijgen de nummers een compleet nieuw elan. Verder heeft de band ervoor gekozen om dezelfde pot verf weer open te trekken als bij het vorige album, ’Versions Of The Truth’, om de oude nummers een nieuwe glans te geven. De nummers klinken daardoor allemaal wat beheerster, meer “clean” en meer “nu” dan hun oorspronkelijke uitvoeringen, waardoor ze net even wat dichter onder de huid weten te kruipen.

Nergens op de plaat klinken de arrangementen radicaal anders, de oude nummers blijven herkenbaar. ‘Give It Back’ is een album van voortschrijdend inzicht, een leuk experiment en een prima zoethouder tot een volwaardige nieuwe plaat. Dat weerhoudt het album er trouwens niet van om dankzij sterk muzikaal vakmanschap toch te boeien, hoewel het gevoel toch beklijft dat je liever echt nieuw werk van de groep ziet. Dergelijke heroverwegingen van oude nummers hadden zich immers prima kunnen lenen voor een live album in plaats van een volwaardige studio-release.

‘Give It Back’ van The Pineapple Thief is al met al een interessant hoofdstuk voor de fans en vooral misschien een mooi moment voor de nieuwkomers om in te stappen. Dus mocht je The Pineapple Thief nog niet kennen en ook niet vies zijn van bands als Radiohead of Porcupine Tree, dan is dit album zeker de moeite waard om eens te checken! (8/10) (KScope)

Deel: