Als je in de uitgebreide catalogus van Marillion duikt, zul je verschillende nummers vinden die gaan over het milieu en de impact van de mensheid daarop. Het album en titelnummer ‘Seasons End’ uit 1989 is slechts een van de vele voorbeelden.

Nu, meer dan 30 jaar later, in tijden van ‘Fridays For Future’, een voortdurende pandemie en een algemene grote onzekerheid over de toekomst van de mensheid, mist het onderwerp niet aan relevantie – integendeel!

Samenvallend met Earth Day 2022, brengt Marillion vandaag een nieuwe video uit bij wat hoofdstuk twee en drie is van ‘Reprogram The Gene’, een nummer dat uitkomt op hun nieuwe album ‘An Hour Before It’s Dark’ op 4 maart, 2022.

Terwijl het nummer en de video aan de ene kant een duidelijke boodschap brengen, laat Marillion ook ruimte voor iedereen om zijn eigen smaak te hebben van waar de woorden van dit nummer over gaan.

Steve Hogarth over ‘A Friend Of The Earth’:
“Wij zijn niet van de hemel. Wij zijn van de aarde. En of je het nu leuk vindt of niet, als het sterft, neemt het jou met zich mee. De planeet schreeuwt in ons gezicht als een naderende sneltrein. Sommigen van ons horen het, maar luisteren niet. Sommigen van ons kunnen het niet eens horen. Maar uit de weg gaan is onze enige hoop.
We staan nu op een kantelpunt.
Niet handelen, is zelfmoord.”

Te zelfingenomen? Wat dacht je van: “Zet de thermostaat lager en eet meer vegetarisch.”

Met ‘An Hour Before It’s Dark’ bracht Marillion een van hun meest upbeat albums uit hun carrière uit, terwijl ze tegelijkertijd opnieuw ongemakkelijke onderwerpen niet schuwden, reflecteerden op hun eigen gedrag, en de vinger in de wonden van de tijd legden.

Het album stond wereldwijd in de albumcharts en brak in verschillende landen de chartrecords van de band. In Duitsland en Nederland kwam ‘An Hour Before It’s Dark’ meteen op #2 in de officiële album charts, waarmee het in beide landen de hoogste binnenkomer voor de band tot nu toe was, terwijl de band in het Verenigd Koninkrijk ook #2 in de officiële charts vierde, hun beste chart positie in meer dan 30 jaar!

Marillion zal in de herfst van 2022 beginnen aan een grote Europese en Britse tournee, voorafgegaan door verschillende Marillion weekenden tot de zomer van 2022.

Deel: