Nederlandstalige popsensatie Froukje heeft de afgelopen twee jaar flink furore gemaakt. Haar eerste EP ‘Licht en Donker’ werd ontzettend goed ontvangen en leverde haar meerdere hits op. Het was de vraag of de Zuid-Hollandse eenmalig van dit succes kon genieten of dit door kon zetten. Haar antwoord is te horen op ‘Uitzinnig’. Haar tweede EP die opnieuw op alle vlakken hoog scoort. Froukje is een artiest die niet snel meer weg zal gaan.

Met ‘Groter Dan Ik’ brak in 2020 de 20-jarige Froukje door. Vlak voor de vele lockdowns. Met het protestlied over de klimaatcrisis stelde ze zichzelf meteen voor. Haar scherpe en vaak maatschappelijk betrokken teksten zijn sindsdien kenmerkend voor de singer-songwriter. Ze zingt over wat zich afspeelt in de wereld en over haar eigen visie daarop. Op ‘Uitzinnig’ zijn haar teksten opnieuw raak. Net iets minder maatschappelijk betrokken, maar nog steeds even eerlijk en persoonlijk. Froukje weet als tekstschrijver opnieuw te overtuigen.

Met “Ik voel me ontzettend goed” begint Froukje Veenstra haar EP. Titelsong ‘Uitzinnig’ gaat over de afgelopen jaren die Froukje heeft beleefd. Maar laat je niet verleiden door die eerste woorden: zo positief zijn die jaren niet geweest. Zoals bij zovelen is ook zij erachter gekomen dat roem zijn tol eist. De achtbaan waar ze in terechtkwam na het succes van ‘Licht en Donker’ wordt bezongen. Het was uitzinnig. In de positieve en negatieve zin van het woord.

De alternatieve en dansbare pop waar Froukje bekend mee is geworden, is nauwelijks veranderd. Ze laat enkel iets meer elektronische en hiphopinvloeden horen ten opzichte van haar vorige EP. Onder andere ‘Uitzinnig’ en ‘Niets Tussen’ laten deze nieuwe stijl horen. Maar ook ‘Zonder Gezicht’ past in dit rijtje. De samenwerking met S10, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, zet beide zangeressen in goed daglicht. Een nummer met sterke coupletten en een refrein dat door een dansbare synthesizer wordt onderbroken.

Van de zes nummers weet ‘Een Teken’ zich het sterkst van de rest te onderscheiden. Onder andere door de akoestische klanken. Het is Froukje’s stem met haar gitaar. Een klein nummer met poëtische teksten als “Er hangt zwaarte om de avond, omdat ik het vast veel mooier dan jij vond”. Deze tekstueel sterke lijn trekt ze door op afsluiter ‘Liever Met Jou’.

De tweede EP van Froukje is opnieuw een schot in de roos. Van deze Nederlandstalige singer-songwriter zullen we in de toekomst ongetwijfeld nog veel meer gaan horen. En na het uitbrengen van twee prachtige EPs kan het niet lang meer duren tot Froukje een volledig album uit gaat brengen. Met deze zes nieuwe nummers heeft Froukje in ieder geval laten horen dat ze er is om te blijven. (9/10) (Top Notch)

Deel: