De Mary Stokes band is een Ierse bluesband, die al enkele decennia lang succesvol is in hun thuisland en ook in bv het Verenigd Koninkrijk een graag geziene gast is. De band wordt geleid door naamgever en zangeres Mary Stokes en haar levenspartner, de harmonicaman Brian Palm. De band deelde het podium met artiesten als John Lee Hooker, BB King, Taj Mahal, Bo Diddley, Fats Domino en vele anderen en speelde op festivals door heel Europa.

Tijdens hun bestaan heeft de Mary Stokes Band meer dan tien albums uitgebracht. Eén van de eerste was ‘Cloud In My Heart’, dat kort voor kerstmis 1999 live werd opgenomen in Dublin. De cd werd via grote ketens in Ierland en vooral tijdens optredens verkocht. De band ging door met het maken van cd’s en dit album raakte een beetje vergeten tot de Ierse DJ Bernard Clarke er nummers van begon te draaien.

Eind 2021 is besloten om de cd opnieuw uit te brengen, ruim twintig jaar nadat deze voor het eerst verscheen. De opnamen zijn op 12 december 1999 gemaakt in de Bruxelles Pub in Dublin. Naast de al genoemde Mary en Brian bestaat de band verder uit gitarist Graham Hynes, pianist Dermot Stokes, drummer Eoin O’Doherty, bassist Ken Matthews en saxofonist Felim Gormley.

Op ‘Clouds In My Heart’ staan veertien nummers, waarvan drie door Mary Stokes zijn geschreven. De overige nummers zijn cover van o.m. Willie Dixon, Billie Holiday, Memphis Minnie en Billie Boy Arnold. De band is op deze avond goed op dreef en speelt voor een enthousiast publiek. Mary beschikt over een fenomenaal vol stemgeluid en kan ermee zowel brullen als fluisteren. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn haar eigen compositie ‘Everybody Knows’, het titelnummer, de ballad ‘Clouds In My Heart’ van Muddy Waters, en Billie Holiday’s ‘Long Gone Blues’, waarmee de cd wordt afgesloten. Een mooie cd, waarin de band toont waarin zij live in staat zijn. Een mooi visitekaartje. (8/10) (eigen beheer)

Deel: