Zoals iedere vrijdag heeft de Maxazine-redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Norbert had in al de jaren dat hij de kroon had mogen dienen als diplomaat niet meegemaakt wat hij nu elke dag voor zijn ogen zag gebeuren op tv. Op alle talkshows, nieuwsuitzendingen, vraaggesprekken en wat al dies meer zij. Een doorn in zijn oog. Hij kon zich zitten ergeren, zodanig dat hij zelfs vergat om de koffie die voor hem gemaakt was door zijn lieve vrouw Gertie op te drinken.

Hij mocht dan wel al de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots zijn gepasseerd maar hij had nog altijd interesse in de diplomatie, zijn oude vakgebied. Ruim drie decennia had hij gewerkt op posten in het buitenland, had hij zich langzaamaan, door consciëntieus te werken en zijn verantwoordelijkheden serieus te nemen opgewerkt tot eerste secretaris. Hij had gewerkt in Lima, Peking, Kathmandu, Beiruth, Oslo, Helsinki en ja, ook in Kiev. Dan heb je recht van spreken, zo hield hij zichzelf en iedereen die het wilde horen voor.

Ja, er was dreiging van een gewapend conflict, maar hoe konden onze volksvertegenwoordigers dan zo onnozel zijn om een eventueel sanctiepakket dat ter zijner tijd ingezet zou gaan worden, publiekelijk te bespreken in de volksvertegenwoordiging en in de landelijke pers. Hadden die mensen dan werkelijk geen van allen de meest basale cognitieve vermogens ? Dachten zij nu werkelijk dat de zo gevreesde despoot niet mee zou luisteren? Dit soort besluitvorming vond beter plaats uit het zicht van camera’s en buiten het bereik van microfoons. Als het dan nodig was, dan zou de verrassing er zijn en de effectiviteit zou des te groter zijn.

Gertie kwam naast hem zitten, ze had gezien dat de uitzending op tv haar man geen goed deed. Ze ging naast hem zitten op de brede leuning van de massief eiken fauteuil waarin hij zat. Ze liet haar handen door zijn steeds dunner wordende grijze haren gaan en drukte een warme kus op zijn schedel die met sproeten was bedekt.

Geïrriteerd duwde Norbert haar had weg, zette de tv uit en beende de woonkamer uit. De trap op naar boven, naar zijn studeerkamer. Op een aardewerken hoofd stond zijn hoofdtelefoon te wachten. Normaal gebruikte hij deze om in alle rust geciteerde teksten uit te werken, maar als hij in een stemming was zoals vanavond dan luisterde hij via Spotify naar de New Music Friday Maxazine Playlist. Dat kon hem dan wel weer rustig krijgen.

Heerlijk. Vandaag was de lijst weer helemaal bijgewerkt, en de lekkerste muziek stond erop. Norbert was dan wel een aartsconservatief man, maar de hedendaagse muziek was als een bevrijding voor zijn getormenteerde ziel. Vandaag kon hij genieten van onder anderen de nieuwe single van Marillion, de nieuwe van Gers Pardoel, maar ook swingend werk van Röyksopp en vele anderen.

Deel: