Alles aan het vandaag uitgebrachte album ‘Dawn FM’ van The Weeknd is verrassend. De foto van de Canadese zanger als een oude man, zijn samenwerking met Jim Carrey en natuurlijk het feit dat hij ons weer als een donderslag bij heldere hemel nieuw materiaal weet voor te schotelen. Het album bevat, naast het al eerder verschenen nummer ‘Take My Breath’ ook de single ‘Sacrifice’.

De vorm waarin het nieuwe materiaal is gegoten is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Als luisteraar waan je je in een radioshow uit de jaren tachtig, inclusief bijbehorende synthesizerdeuntjes uit die tijd. Inhoudelijk werd er voor ‘Dawn FM’ stevig geleund op een thema, waarbij de overgang van leven naar dood als leidraad is genomen.

In een interview met Billboard magazine vertelde hij er zelf het volgende over: “Picture the album being like the listener is dead. And they’re stuck in this purgatory state, which I always imagined would be like being stuck in traffic waiting to reach the light at the end of the tunnel.” Hij vertelt verder: “And while you’re stuck in traffic, they got a radio station playing in the car, with a radio host guiding you to the light and helping you transition to the other side. So it could feel celebratory, could feel bleak, however you want to make it feel, but that’s what ‘The Dawn’ is for me.”

Op dit vijfde album van The Weeknd is een ook een rol weggelegd voor acteur en mede-Canadees Jim Carrey. Je hoort hem op het nummer ‘Phantom Regret By Jim’. Het is niet de eerste keer dat Carrey zich op het muzikale vlak waagt. Voor het album ‘In My Life’ van George Martin vertolkte hij in 1998 al het nummer ‘I Am The Walrus’ van The Beatles. Verder werkten onder meer Tyler The Creator, Lil Wayne en muzikale legende Quincy Jones mee aan ‘Dawn FM’. Het album is de opvolger van ‘After Hours’ uit 2020.

Deel: