Hij is afkomstig uit Edenton, North Caroline en inmiddels al sinds zijn militaire diensttijd woonachtig in Duitsland. Big Daddy Wilson werd verliefd op een Duits meisje, Helga, waarmee hij nu in Bremen woont. Het was ook Helga die hem kennis liet maken met de blues door hem mee te nemen naar een optreden van de Hamburgse bluesmuzikant Abi Wallenstein. Hoe raar kan het lopen? We zijn nu enkele decennia verder en Big Daddy Wilson is zelf een gerespecteerde soul- en bluesmuzikant geworden.

Onlangs is zijn nieuwe album ‘Hard Time Blues’ verschenen met daarop dertien nummers, waarvan elf van eigen hand en twee nummers van Eric Bibb. In een interview, dat ik onlangs met hem had, noemde hij Eric Bibb een groot vriend en mentor. Opvallend bij het beluisteren is dat het geluid enigszins is veranderd, gemoderniseerd. Dit is te danken aan de productie van de jonge Engelsman Glen Scott, die heeft samengewerkt met onder meer Mary J. Blige, James Blunt, de Backstreet Boys en Eric Bibb. Wilson: “Mede door hem heeft de cd een moderner geluid gekregen en zijn we wat verder weg gegaan van de downhome blues, soul en gospel, die je van me gewend bent. Dit heb ik gedaan om het jongere publiek wat meer te bereiken.”

Scott heeft meegeschreven aan een aantal nummers en is ook te horen op toetsen, gitaar en bas. Opvallend is dat Wilson een – naar eigen zeggen – positief, realistisch beeld van de huidige maatschappij heeft. Er is heel wat mis met onze maatschappij, zoals hij bezingt in ‘Hard Time Blues’ en ‘Poor Black Children’, maar gelooft dat het goed komt, als we er onze schouders maar onder zetten. Nummers die wat mij betreft een speciale vermelding verdienen zijn het door Eric Bibb geschreven titelnummer ‘Hard Time Blues’, ‘New Born’ over de geboorte een van zijn kinderen, en de zeer mooie blues ‘Dearly Beloved’ over afscheid nemen van een dierbare.

Voor wie Wilson al die jaren gevolgd heeft en is het nieuwe geluid in het begin even wennen. Maar uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat “Hard Time Blues” mede door de goedgeschreven nummers en moderne productie een uitstekend album geworden is. (8/10)  (Continental Records Services)

Deel: