Recent heeft het muziekdistributie- en platenlabelservicebedrijf Ditto een financieringsoplossing voor artiesten gelanceerd, het zogenaamde Opulous-platform. Hierbij wordt muziek voor het eerst als een activaklasse aangemerkt en kunnen artiesten financiering verkrijgen zonder de tussenkomst van banken en andere financiële instellingen. Het komt tegemoet aan de financieringsmoeilijkheden waar artiesten vaak mee te maken krijgen en het biedt fans en investeerders de mogelijkheid om in
hun favoriete artiesten te investeren.

Investeren in de carrière van artiesten

Het peer-to-peerplatform staat investeerders toe om copyright-NFT’s (non-fungible tokens of unieke tokens) aan te schaffen. Op basis hiervan delen investeerders in de toekomstige inkomsten van de artiest en ontvangen ze passieve inkomsten. Deze rechten kunnen ook worden verhandeld. Vroege investeerders die talenten herkennen, kunnen zo een mooi aandeel krijgen in de toekomstige carrière van de artiest. Het platform vertoont met andere woorden gelijkenissen met de handel in aandelen, waarbij investeerders een deel van een bedrijf in handen krijgen en dividenden kunnen krijgen.

Een tweede oplossing die het platform aanbiedt, zijn de zogenaamde DeFi-leningen. Hierbij betaalt de artiest de lening gedurende een overeengekomen termijn terug en geniet de investeerder van interesten. Bijzonder is dat deze leningen niet gebaseerd zijn op vertrouwen, maar volledig draaien op smart contracts die automatisch worden uitgevoerd. Onder andere toekomstige royalty-inkomsten dienen als onderpand en scheppen extra zekerheid voor investeerders. Dankzij het smart-contractconcept gaan de aflossingen en de rente automatisch naar de rekening van de investeerder, waardoor andere zekerheden en onderpanden niet nodig zijn.

Voordelen voor investeerders en artiesten

Voor investeerders is het Opulous-platform een interessante manier om te investeren in de carrière van hun favoriete artiesten. Dankzij het smart-contractconcept beperken ze bovendien hun risico’s. Voor artiesten biedt het platform dan weer een nieuwe financieringsmogelijkheid. Kleinere of beginnende artiesten hebben vaak beperkte inkomsten en raken moeilijk aan financiering via de klassieke financieringsinstellingen. Vaak zit er weinig anders op dan akkoord te gaan met ongunstige voorstellen van platenlabelmaatschappijen.

Via het Opulous-platform kunnen artiesten al in de vroegste fase van hun carrière geld ophalen en hun carrière alle kansen geven. Bovendien wordt het geld dankzij het smart-contractconcept en de extra zekerheden aan relatief gunstige voorwaarden aangeboden. Vooral voor artiesten die niet in aanmerking komen voor andere kredietvormen is dit DeFi-concept (decentralized finance) een interessante manier om  hun carrière te financieren. Voor gevestigde waarden is het dan weer een ideale manier om de  betrokkenheid van fans te vergroten, net zoals voetbalclubs het doen met hun zogenaamde fan-tokens.

Gebouwd op basis van de blockchaintechnologie

Het Opulous-platform is gebouwd op de blockchain van Algorand, een jong blockchainproject dat oplossingen biedt voor bedrijven die schaalbare blockchains in het leven willen roepen. Hierbij worden alle transacties dankzij het PoS-protocol, wellicht bekend bij mensen die Chainlink kopen, snel en veilig uitgevoerd. Binnen het platform maakt men gebruik van het $OPUL-token. Onder andere Somesing, ’s werelds eerste mobiele karaoke-app die op de blockchain draait, en Elastos ondersteunen het project. Elastos is een toonaangevende leverancier van open-source- en peer-to-peeroplossingen met betrekking tot de blockchaintechnologie.

Deel: