Nathaniel Rateliff & The Night Sweats keren terug met de aankondiging van een derde studioalbum, ‘The Future’. De eerste single ‘Survivor’, waarop de Amerikaanse singer-songwriter zingt over volwassenheid en verantwoordelijkheden, is nu te beluisteren. Hoewel nieuwe werk vertrouwd klinkt, tilt de band het naar een geheel nieuw niveau. ‘The Future’ verschijnt digitaal en fysiek (zowel cd als gelimiteerde LP) op 5 november 2021.

Het zelfgetitelde debuutalbum uit 2015 was een doorslaand succes en bereikte in de Verenigde Staten de gouden status. Met het tweede album ‘Tearing At The Seams’ uit 2018 scoorde de groep maar liefst drie nummer-1 noteringen in de Adult Alternative Airplay chart. Vorig jaar bracht Nathaniel Rateliff na zeven jaar weer een soloalbum naar buiten. ‘And It’s Still Alright’ kwam binnen op nummer 1 in de Americana/Folk albumchart, om vervolgens acht weken op rij bovenaan te staan. Eerder dit jaar brachten Nathaniel Rateliff & The Night Sweats een live-album uit, genaamd ‘Red Rocks 2020’. De plaat werd opgenomen in een leeg Red Rocks Amphitheatre in Colorado, ter compensatie van de Amerikaanse tour die werd afgelast vanwege de pandemie.

‘The Future’ sluit een reeks carrièremijlpalen af voor Nathaniel Rateliff en de band. De track ‘Redemption’ werd geschreven voor en te horen in de film Palmer, met Justin Timberlake in de hoofdrol. Daarnaast was Nathaniel ook te zien op CMT Crossroads met country singer/songwriter Margo Price en deed hij met de band een eerste Tiny Desk (Home) Concert.

Voor de opnames van het album doken de acht heren de gloednieuwe Broken Creek Studio in, die in de buurt van Denver is gevestigd. Nathaniel Rateliff poogt met The Future opnieuw te laten zien dat hij een songwriter en performer van de hoogste orde is, die middenin een voortdurende, creatieve piek lijkt te zitten. Het album werd geproduceerd door Nathaniel Rateliff zelf, Patrick Meese (The Night Sweats, James Barone (Beach House) en Brad Cook (Bon Iver, Kevin Morby, Waxahatchee, Hiss Golden Messenger). Deze groep kernmuzikanten werkte eerder samen aan Nathaniel Rateliffs vorige soloalbum. Ook de veelzijdige muzikant, technicus en producer Elijah Thomson (Father John Misty, Richard Swift) leverde zijn bijdrage aan de totstandkoming van ‘The Future’.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – The Future

01. The Future
02. Survivor
03. Face Down In The Moment
04. Something Ain’t Right
05. Love Me Till I’m Gone
06. Baby I Got Your Number
07. What If I
08. I’m On Your Side
09. So Put Out
10. Oh, I
11. Love Don’t

Deel: