Vanochtend is bekend geworden dat Jacob Desvarieux, één van de oprichters van de legendarische Zouk band Kassav’, is overleden. Op de Facebookpagina van Kassav’ is een foto geplaatst van Desvarieux en een kaars die zojuist is uitgegaan.

Op 12 juli jongstleden werd Covid bij hem vastgesteld en op 16 juli bracht familie en band een communiqué naar buiten waarin stond dat Jacob in een kunstmatige coma was gebracht in het University Hospital van Abymes in Guadeloupe. Hij is gisterenavond in dit ziekenhuis overleden.

Kassav’ vierde in 2019 nog haar veertigjarige bestaan en trad in het kader van hun verjaardagstournee toen nog een laatste keer in Nederland op, in the Box in Amsterdam. Vorig jaar bracht Desvarieux nog een soloalbum uit ‘Nanm Kann’ waarmee hij tot kort voor zijn ziekenhuisopname nog live optrad.

Desvarieux richtte in 1979, samen met zangeres Jocelyn Beroard de band Kassav’ op. In de Francophonie is de band door de jaren heen mateloos populair geworden en zijn zij de definitie van de Zouk muziek geworden. De band heeft door de jaren heen miljoenen albums verkocht en speelde immense concerten zoals bijvoorbeeld voor 90.000 toeschouwers in Luanda, Angola of maar liefst 250.000 toeschouwers tijdens het eerste Antilliaans carnaval in Parijs. De band tourde continu over de hele wereld en deed daarbij ook vaak Nederland aan.

Kassav’ zonder Jacob lijkt moeilijk voor te stellen. Wellicht blijkt het overlijden van Desvarieux ook het einde van deze legendarische band. Jacob is slechts 65 jaar geworden en is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van Covid.

Deel: