De Nederlandse topvioliste Janine Jansen zorgt voor een indrukwekkende terugkeer in de spotlights. Met haar nieuwe album, dat op 10 september uitkomt – het eerste album in zes jaar -, heeft ze een verrassing in petto. Twaalf van de beste violen ter wereld, gemaakt door de legendarische vioolbouwer Antonio Stradivari (1644 – 1737), werden voor twee weken bij elkaar gebracht in Londen voor opnames, waarbij Janine ze stuk voor stuk bespeelde, onder begeleiding van dirigent en pianist Sir Antonio Pappano.

Deze kostbare strijkinstrumenten, elk met een onderscheidend geluid en karakter, waren ooit van legendarische violisten, zoals Fritz Kreisler, Nathan Milstein en Ida Haendel. Nu worden ze nog maar zelden gebruikt. Voor deze gelegenheid werden ze echter met liefde uitgeleend door de verschillende stichtingen en musea die ze in hun beheer hebben. Stradivari maakte in zijn carrière ongeveer elfhonderd violen, waarvan er wereldwijd nog maar tweehonderdvierenveertig geregistreerd zijn. Zijn talent als vioolbouwer is ongeëvenaard en de resterende exemplaren hebben stuk voor stuk een miljoenenwaarde.

Het project, waar ook de documentaire ‘Janine Jansen: Falling For Stradivari’ over werd gemaakt, is in gang gezet door Stradivarius-expert Steven Smith. Gevraagd om mee te doen, reageerde Jansen als volgt: “Dit was mijn kans om de magie van deze beroemde instrumenten te ervaren en om de verschillen tussen hen te verkennen. Met in het achterhoofd dat sommige van deze eeuwenoude instrumenten al vele jaren niet bespeeld waren. Een eenmalige kans die ik met beide handen heb aangegrepen.”

Deel: