Met de single ‘Delighted’ is een derde track van het aanstaande album ‘Heart of a Mother’ van Douglas Firs beschikbaar. “Het album zal niet de vrolijkste plaat zijn die je dit jaar gaat horen, maar elk donker album heeft licht nodig, dus begon ik te fantaseren over een hoopvolle toekomst. ‘We’ve got red wine / A shrike up in the sky / A burning fire / The record’s spinning softly through the night.’ Wat – als je erover nadenkt – ook als het prachtige einde van een wereldwijde pandemie kan klinken”, aldus Van Hellemont over ‘Delighted’.

‘Heart Of A Mother’ komt uit op 27 augustus 2021 via Arlette Records/N.E.W.S. Eerder verschenen albumtrack ‘What If I Can’ en single ‘One Day’, die beiden op veel airplay in België en Nederland konden rekenen. De albumtitel refereert aan het bewogen jaar 2020 waarin Van Hellemont zijn moeder en grootmoeder verloor en vervolgens zelf vader werd. De release van het album wordt gevolgd door een reeks shows met naast een officiële presentatie in de Brusselse Ancienne Belgique op 16 oktober een clubtour door Nederland in november in december.

Heart Of A Mother

2020 was een emotionele rollercoaster voor Van Hellemont. Het begon allemaal in één absurde week, waarin een dokter hem het heuglijke nieuws meedeelde dat hij vader zou worden, maar een andere dokter het vreselijke nieuws dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog hooguit een paar weken te leven had. Ongeveer een maand na zijn moeder stierf ook Gertjans grootmoeder, aan de gevolgen van COVID-19. Heen en weer geslingerd tussen verdriet over zijn moeder en grootmoeder aan de ene kant, en blijdschap en opwinding over zijn nakende vaderschap aan de andere, trok Van Hellemont naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat ‘Heart Of A Mother’ zou worden.

Het album is opgenomen in de vertrouwde bezetting van Douglas Firs, met Gertjan van Hellemont (vocals, gitaren, synths), Sem Van Hellemont (piano), Simon Casier (bas) en Laurens Billiet (drums) en sporadische hulp van enkele gastmuzikanten. Kevin Ratterman uit Louisville, Kentucky, bekend van zijn werk voor onder andere Strand of Oaks, Ray LaMontagne en My Morning Jacket, tekende voor de mix van het album. De laatste hand die aan de plaat werd gelegd was van Fred Kevorkian (White Stripes, Black Keys), die in New York de mastering voor zijn rekening nam.

Tourdata:

18 november – TivoliVredenburg, Utrecht
19 november – Simplon, Groningen
21 november – Willem Twee, Den Bosch
28 december – Rotown, Rotterdam
29 december – Nieuwe Nor (locatie PLT), Heerlen

Deel: