Deze week heeft het indie, elektronisch trio Elder Island hun langverwachte tweede album ‘Swimming Static’ uitgebracht naast de ‘Making Of’ documentaire.

Na de release van het veelgeprezen debuutalbum ‘The Omnitone Collection’ uit 2019, voegt Elder Island’s op het nieuwe album ‘Swimming Static’ de genres moeiteloos samen. Zo fladderen ze tussen de surrealistische, dromerige elektronica en de verhalende lyriek van indie en mixen ze dit met feel-good pop met een vleugje neo-soul in de kern. Het album, vernoemd naar de irritatie en algemene lusteloosheid tijdens de lockdown, bevat aanstekelijke nummers die van vorm veranderen en blijven boeien.

Elder Island zegt over het album dat het afgelopen jaar in hun thuisstudio is opgenomen: “Swimming Static is an album born of freeform musical expression, shaped by overcoming challenges and fortified by the severity of focus bestowed upon it. The album explores our disposition towards nostalgia and reflection. The fallibility and changeability of history, myth and memory. Within the tracks we learnt to apprehend and appreciate the turmoils of the present by looking elsewhere but all the time striving to pledge ourselves to the moment.”

Daarnaast heeft de band samengewerkt met oude vriend en regisseur Nic Kane om het ‘Making Of’ proces van het nieuwe album vast te leggen. Met een mix van studiobeelden en interviews verkent de 16 minuten durende korte film de processen van de band in de studio waarbij liedjes worden gevolgd van vroege handgeschreven notities tot aan studiojams en afgewerkte stukken. Met een stralend doe-het-zelf-ethos benadrukken ze de creatieve vrijheid die hun onafhankelijkheid hun heeft geboden.

Deel: