Joost Abbel, die achter de artiestennaam Johnny schuil gaat, is een in Amsterdam geboren gitarist, die al vele jaren zijn talenten laat horen in bands als Zorita, Dieter van der Westen Band en Juan Juan. Muzikaal gezien staat hij tot aan zijn enkels diep in de Amerikaanse folk. Vorig jaar besloot hij zijn eigen nummers te gaan opnemen en na een crowdfundactie is nu zijn eerste album, getiteld ‘Collecting Dinosaurs’ ouderwets op vinyl verschenen.

Op het album staan elf zelfgeschreven nummers. Johnny is te horen als zanger en hij speelt akoestische gitaar, percussie, pedalsteel guitar en synthesizer. Verder krijgt hij ondersteuning van Gijs Anders van Straalen (drums, percussie), Merlijn Verboom (elektrische en akoestische gitaren, synthesizer), Robert Koomen (basgitaar) en een aantal andere collega’s. Het geheel werd opgenomen met zelfgemaakt buizenapparatuur, ouderwetse bandrecorders en jaren 50-microfoons. Dit alles helpt om te zorgen voor een puur en ongepolijst geluid.

Attie Bauw, (bekend van zijn werk met de Nits, Hans Dulfer, de Scorpions) tekende voor de productie. Het resultaat is een zeer fraai album met eerlijke en mooie nummers, waarvan ik er enkele speciaal noem, die de meeste indruk op mijn maakten. ‘All I Know’ gaat over het samen volhouden, ook in minder goede tijden. ‘Girl From Japan’ beschrijft een korte relatie met een Japanse vriendin, die de protagonist al snel weer verlaat. En bijzonder mooi is het ontroerende ‘Hollywood Stars’, dat het gevoel beschrijft na een begrafenis. Een mooie plaat, die verkrijgbaar is op vinyl en via de online streamingdiensten. (7/10)  (Eigen productie)

Deel: