Vrijdagavond kwamen de Gipsy jazz virtuozen The Rosenbergs naar Geleen. Organisator Appie Weijers met Ap Art Events had The Rosenbergs met hun Gipsy Jazz naar de Biesenhof in Geleen weten te halen. Op de binnenplaats van De Biesenhof stond een podium waar de Rosenberg hun muziek konden laten horen aan het publiek. Aan het weer kon het niet liggen, met een heerlijke nazomer kon het alleen maar genieten worden.

Alle bezoekers wachtten op de binnenplaats in de Biesenhof vol spanning op de gitaarkunsten van de gipsy virtuozen Johnny en Mozes Rosenberg en Sani van Mullem met de contrabas. “Wat krijgen we te horen van dit trio”, was de vraag van velen. De verwachting was hoog omdat iedereen al van het Rosenberg Trio had gehoord, en The Rosenbergs de volgende generatie Gipsy toppers zijn. Zelf gaven ze aan dat de nieuwe generatie Rosenbergs beter is dan het Rosenberg Trio, aldus Johnny met een lach op zijn gezicht.

In een mooie setting in de Biesenhof, met in achtneming van de huidige Corona regels, ging het concert van start met het nummer ‘Night and Day’. The Rosenbergs hadden er zin in, dat kon je aan alles merken. De toon was meteen gezet, en de 200 bezoekers waren meteen gecharmeerd van de gitaarkunsten en zang van dit trio.

Mozes Rosenberg, Johnny Rosenberg en Sani van Mullem voelden zich duidelijk in hun element bij het spelen van het nummer ‘Double Scotch’. Dit is hun nieuwe release en komt deze maand nog uit. Johnny en Mozes komen uit de gedreven generatie Rosenberg-familie en brengen gipsyjazz in een nieuw jasje, maar ook uit de oude doos met gipsy sfeer van Django Reinhardt. Apart was ook de zang van de getalenteerde Gipsyjazz-zanger Johnny Rosenberg wanneer hij liedjes zong en speelde, van hun nieuwe album ‘Double Scotch’.

De hoofdgitarist van dit trio, Mozes Rosenberg is een klasse apart. Hij is de broer van de beroemde gitarist Stochelo Rosenberg, wie een groot voorbeeld voor hem is en blijft. De vraag was echter bij velen hoe de Rosenberg familie zo’n uitzonderlijk talent heeft gegeven. Het zit gewoon ergens in het bloed van de familie die al in de jaren negentig heel succesvol was met het Rosenberg Trio, die hun inspiratie haalde uit de muziek van Django Reinhardt, de legendarische grondlegger van dit gipsy genre, de Belgische sinti-gitarist (1910-1953) die voor veel sinty muzikanten een heel groot voorbeeld is enblijft. En dat terwijl de gitarist twee verminkte vingers aan zijn linkerhand had, maar sneller kon spelen dan wie dan ook.

Mozes Rosenberg is van uitmuntende kwaliteit met zijn performance. Wat kan die man spelen. De Gipsy muziek wordt vaak geleerd van huis uit en wordt overgedragen door de oudere generatie aan de jongere, zonder een noot te kunnen lezen; puur op gevoel spelen wat je hoort. Het wordt spelenderwijs geleerd en zeer veel oefenen. Mozes had het vrijdagavond allemaal in zich.

Op de momenten dat Johnny Rozenberg speelde, ging dat volledig op gevoel met een grote glimlach op zijn gezicht. Het gevoel en ritme zit echt ín de muziek, en dat wist dit trio echt over te brengen naar het aanwezige publiek. Een improvisatie was bij The Rosenbergs altijd spelen op puur gevoel, en het was dan ook heerlijk op dit aan te horen.

The Rosenbergs speelden ongeveer een uur de sterren van de hemel in de Biesenhof, alvorens er een pauze volgde. De aanwezige gasten klapten enthousiast na elk gespeeld nummer, want The Rosenberg is een feestje om live te mogen meemaken. De snellere nummers werden afgewisseld met fraaie ballades en Sani, Johnny en zijn neef Mozes improviseerden als of het de gewoonste zaak van de wereld was.

Je kon merken dat de muziek in hun bloed zit. Het oogcontact tussen de drie was mooi om te zien en het werd steeds duidelijker hoe ze op elkaar waren ingespeeld. The Rosenbergs speelden tot het laatste nummer met volle overgave op deze mooie locatie in Geleen. De sfeervolle avond ging ten einde, de temperatuur daalde, maar de muziek viel als een warme deken over de Biesenhof.

The Rosenbergs bedankten na afloop hun publiek, maar het applaus was nog een beetje wennen voor de mannen, waarschijnlijk door de coronatijd. Dankbaar en blij waren ze dat ze hun passie toch weer mochten tonen. De aanwezige gasten hebben genoten en gingen voldaan huiswaarts na deze prachtige avond.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: