Pionier en grootheid in de Nederlandse dance scene, Saskia Slegers, viert op 14 december in de Warehouse Elementenstraat het dertigjarig bestaan van haar eigenzinnige Nederlandse label Djax Records. Fans uit heel Europa komen raven op snoeiharde beats van onder andere dj Skull, Pet Duo, Terrace en Junk Project. De platenbaas én dj, alias Miss Djax, houdt niet van hokjesdenken. Ook binnen haar muziek en label doet ze geen concessies. “Ik pas me niet aan en doe in mijn werk wat ik zelf leuk vind.”

Die onverstoorbare houding heeft Slegers niet van een vreemde. Haar vader was kunstschilder, haar moeder rechter. Het vrije onafhankelijke leven werd haar als kind dan ook met de paplepel ingegoten. De liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd. “Ik speelde thuis met een kleine oranje plastic pick-up en lichtorgel. Al mijn geld ging op aan het kopen van niet-commerciële platen.”

Vreemde muziek

Op haar zestiende verliet ze het ouderlijk huis en begint als dj in club Vox. Ze speelde basgitaar in een new wave band en enkele jaren later krijgt ze een baan in platenzaak Bullit in haar homecity Eindhoven. Hier ontmoette ze artiesten die thuis op hun zolderkamer steengoede muziek maken. De gevestigde platenmaatschappijen zagen geen brood in deze artiesten. “Wat anderen als vreemde muziek bestempelen, vind ik vaak juist interessant.” Daarom richte ze in 1989 haar eigen label op: Djax Records.

Hier tekent ze begin jaren 90 onder andere de Nederlandse hiphopgroep Osdorp Posse. Niemand zag op dat moment iets in de muziek van deze hiphopgroep, Slegers vond het juist vernieuwend en origineel. Ze heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan de opkomst van nederhop. Niet veel later tekende ze ook Amerikaanse techno- en houseproducers zoals Armando, Robert Armani, Mike Dearborn en Steve Poindexter. Als dj zat de Eindhovense ook niet stil. Haar eerste grote internationale optreden was een rave in een parkeergarage in Parijs. Twee jaar later stond ze op de legendarische Berlijnse MayDay rave. In 1992 kreeg ze hier internationale bekendheid. Haar stijl was inmiddels ontwikkeld van disco, funk en new wave naar snoeiharde acid-techno.

Onderscheidingen

“Ik draai tegenwoordig nog steeds erg old skool. Veel goede muziek is gemaakt in de jaren 90. Deze rauwe klanken geven mij de meeste energie.” De jaren erna draaide Miss Djax op de beroemde Love Parade in Berlijn, waar ze in ’98 zelfs met op eerste wagen startte. De mother of acid-techno kreeg met haar voorkeur voor deze muziek heel wat onderscheidingen wereldwijd. Zo ontving ze in 1998 De Veer, de prijs voor het leveren van een bijzondere prestatie binnen de Nederlandse muziekindustrie. Het boek 1989 – 1999 Djax Records – The power of the underground, verscheen tijdens het tienjarige bestaan van haar label. Dit boek werd zelfs in het Japans vertaald.

Na heel wat voetsporen gezet te hebben binnen de dance scene, bestaat Djax Records nu dertig jaar. Om dit groots te vieren staat er op 14 december in de Warehouse Elementenstraat een line-up geprogrammeerd om je vingers bij af te likken. Niet eerder zijn er op een feest van Miss Djax zoveel veelzijdige artiesten: de oude garde zoals dj Skull uit Chicago en artiesten die de laatste jaren zijn aangesloten bij Djax Records zoals Pet Duo en Du’Art. Uniek is het liveoptreden van Terrace. Daarnaast is Slegers onlangs speciaal voor dit event de studio ingedoken met de Duitser Junk Project. Samen hebben ze een nieuwe track gemaakt, die op het feest voor het eerst wordt gedraaid.

Snoeiharde beats

De Warehouse Elementenstraat, die volgens Slegers perfect bij de rauwe technoklanken van het feest past, gaat 14 december twaalf uur lang op haar grondvesten trillen. Het event duurt van 13.00 uur tot 01.00 uur, waardoor het volgens Slegers een beetje voelt als een winterfestival waar fans uit heel Europa kunnen knallen op old skool sounds en snoeiharde beats. ”De locatie heeft niet te veel poeha. We houden het binnen lekker donker en werken met een paar stroboscopen en lasers. Het wordt ouderwets raven, zoals vroeger.”

Deel: