De uit Istanboel afkomstige psychedelische rock & roll band Baba Zula deed op zondagavond 27 oktober de kleine zaal van de geheel vernieuwde Bredase Mezz aan. Dit ter promotie van hun nieuwe album ‘Derin Derin’. Het was even wachten en afwachten voor de fans, hun laatste ‘XX’ verscheen ruim 2 jaar geleden.

De band maakte de hooggespannen verwachtingen meer dan waar en wist zichzelf ook op dit album weer te vernieuwen. Gebleven is de hypnotiserende, swingende sound op klassieke instrumenten die op het album in zijn totaal als een geestverruimende meditatieve sessie aandoet! En zeker niet alleen op het album!

‘Derin Derin’
‘Diep Diep’ ging hun hypnotiserende sound, want na een afwachtend begin met een eerste nummer gespeeld tussen het publiek, lukte het de band om nummer voor nummer meer mensen aan het swingen te krijgen. Langzaam maar zeker veranderde het meedeinen op hun songs in meereizen in hun soms 7 minuten lange geluidslandschappen en psychedelische trips. Op het ritme van een door de woestijn deinende kameel in een nummer als ‘Kervan Yolda.’ Op een voettochtje door de drukke bazaar van de stad, waar de geestes – en levensveranderende gebeurtenissen om de hoek van de straat op je wachten in ‘Haller Yollar.’

Als op de snelle vleugels van de wind; een overzichtsblik op de aarde werpend, of juist na een duikvlucht, vredig geland en veilig, met de aarde als beschermer in ‘Sahin Iksiri.’ De geweldige sound uit hun veelal zelfgebouwde instrumenten als een elektrische ud en een elektrische saz met zwevende geluidseffecten, ondersteunt door een geweldige percussionist op darbuka en de ander op houten lepels en bekkens, betoverde meer en meer het niet heel ruim aanwezige publiek.

Tempel
Met ieder nummer veranderde Baba Zula de Mezz meer en meer in een rocktempel. De sessie van Murat Ertel en Perikles Tsoukalas op hun knieën met hun instrumenten rondom een fan in een rolstoel, droeg daar behoorlijk aan bij. Iedereen werd verzocht om de wereld even vanuit haar perspectief te zien en te knielen en de reis door het nummer samen met haar af te leggen. Inspiraties als deze en hun belevenissen on tour, zorgen ervoor dat hun nummers bij elk optreden weer anders klinken. En dat “anders” houdt bij Baba Zula een wonderlijk mooie belofte in. De zeker 10 minuten durende, opzwepend repeterende versie van ‘Kurt Kapma’ in de mix met nog wat nieuwe songs was hiervan een mooi voorbeeld en een passende, geest-opblazende toegift.

Deel: