Componiste LAVALU heeft een nieuw album aangekondigd. ‘Midair’ verschijnt op 11 oktober en is het tweede deel van het drieluik ‘Rise’. Op 12 oktober gaat haar tour van start in TivoliVredenburg (uitverkocht). Daarna volgen onder meer shows in Het Concertgebouw (14-12) en De Vereeniging (30-10).

LAVALU vroeg zichzelf bij aanvang van haar drieluik ‘Rise’: “Hoe is mijn leven als ik het zelf inricht? En wat voor muziek maak ik dan?” Deze nieuw ingeslagen weg brengt haar binnen drie jaar naar Het Concertgebouw en met haar tweede album naar de Teldex Studios in Berlijn.

Via haar muziek graaft LAVALU al jaren haar eigen pad uit. Zo bezingt zij op ‘Solitary High’ (deel één, 2017) een nachtelijk verlangen naar een ander soort liefde dan de regels die daar we daarvoor bedacht hebben. Op ‘Midair’ bezingt zij het omarmen daarvan.

“Wat doet het ertoe in welk hokje mijn muziek past? Dat is de verkeerde vraag. Ik wil weten of je geraakt wordt door mijn muziek. Geïnspireerd. Vertwijfeld. Trilt er een snaar bij jou van binnen mee? Daar wil ik antwoord op. Dan gaat het niet meer om genre, maar om bezieling.”
LAVALU treedt op in heel Europa. “Ik ontmoet steeds meer soortgenoten. Denk aan artiesten zoals Lisa Morgenstern en Hania Rani. Sterke vrouwen die het helemaal op hun eigen manier doen.”

Samenkomst
“Ik werk hard. Ik houd van hard werken. Ik speel binnenkort een tournee van dertig shows. Wat ik bouw, bouw ik al zestien jaar stap voor stap, mens voor mens. Zoveel mensen zijn klaar met de waan van de dag. Zij willen iets waarachtigs. Ze wonen overal en nergens. Het kost tijd om hen te vinden. Nu dat inmiddels lukt, geeft dat een enorme voldoening. En dat geeft de live shows meer het gevoel van een samenkomst van eensgezinden, dan van iets dat in de periferie van populariteit plaatsvindt. Een kick!”

The Silent Revolution
“Er is een nieuwe tendens die op wereldniveau plaatsvindt. David Klavins, visionair pianobouwer, kwam na mijn show in Budapest naar me toe: “You’re one of us. You are part of the silent revolution.” Mensen die hun eigen weg banen. Los van algoritmes. Inmiddels ben ik gezegend met een team dat er ook op die manier zijn/haar levenswijze van heeft gemaakt; van mijn producer tot mijn manager.”

LAVALU (1979) is geboren in Cleveland (USA). Ze is autodidact in componeren & arrangeren en schreef o.a. voor het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest. Ze componeerde alle muziek voor het theaterspektakel Het Pauperparadijs, waarmee ze na twee uitverkochte seizoenen in de zomer van 2018 vijf weken in Carré speelde. Onlangs werd ze hiervoor als eerste vrouwelijke componist ooit genomineerd voor een Musical Award voor ‘Beste Muziek’. Naar aanleiding van die nominatie schreef zij in NRC een vlammend opiniestuk onder de kop ‘Meiden, laat je niet afremmen.’ Met haar vorige soloalbum ‘Solitary High’ (2017) speelde zij gedurende twee jaar meer dan tachtig shows in binnen- en buitenland.

Deel: