Christina Branco had geen betere avond voor haar concert in het openluchttheater De Goffert voor kunnen stellen dan deze avond op 31 augustus 2019. De weergoden waren haar gunstig gestemd. Overdag was het een zonovergoten dag met heerlijke temperaturen zoals die in haar thuisland Portugal veelvuldig voorkomen. Onder deze omstandigheden was een concert in een openluchttheater de perfecte ambiance.

De Portugese zangeres werd deze avond bijgestaan door het Gelders orkest onder leiding van dirigent Jamie Philips. Verder was er een prominente rol voor haar vaste begeleiding bestaande uit pianist Luis Figueiredo en contrabassist Bernardo Moreira.

De avond begon met een instrumentaal intro. De grote hoeveelheid strijkers bijgestaan door blazers en harp klonken erg indrukwekkend. Na dit intro kwam Christina op. Haar klassieke fado stem versmolt prachtig met het imponerende orkest. Na twee nummers brak er een fikse regenbui los. Het concert moest even worden gestaakt zodat het publiek dat zich buiten de tentdoeken bevond zich naar een droge plek kon begeven. Na enkele minuten werd het concert hervat. Christina gaf aan dat het in Portugal een teken van geluk is als het begint te regenen. De bezoekers  mochten dan ook zeker van geluk spreken dat zij dit concert bij hebben mogen wonen. De stem van Christina was krachtig en helder en het orkest was goed op elkaar ingespeeld. Het leek of zij nooit anders hadden gedaan dan samen optreden, maar Christina gaf later op de avond aan dat zij pas een week samen hadden gerepeteerd.

Na een korte pauze speelde het orkest ‘Capriccio Espagnol’, een compositie van Nikolaj Rimski-Korsakov. Zij konden na afloop rekenen op een welverdiend daverend applaus. Nadat Christina op kwam gaf de dirigent aan dat ze ‘Eu’ ging zingen. ‘Eu’ betekend ‘Ik’ in het Portugees. De dirigent grapte dat ‘Eu’ voor de meeste Britten een hele andere betekenis heeft met de naderende Brexit (namelijk die van Europese unie).

Het publiek had na de laatste noten nog geen genoeg van dit optreden, en dwong dan ook een toegift af. Christina zei dat ze net zo goed de hele avond op het podium kon blijven staan, aangezien het haar moeite koste om de trap van het podium af te dalen met haar hoge hakken. Maar deze belofte kon ze natuurlijk niet waar maken en zo kwam er na wat extra nummers toch een einde aan het optreden. Christina en haar vaste musici waren duidelijk ge├źmotioneerd toen ze na afloop een staande ovatie kregen. De samenwerking met het Gelders Orkest was een schot in de roos.

Foto’s (c) Mira van der Hagen

Deel: