Erykah Badu kwam naar 013 in Tilburg voor een exclusieve Nederlandse show. Het is alweer 22 jaar geleden dat de ‘High Priestess of Neo-Soul’ doorbrak met haar debuutalbum ‘Baduizm’. Na dit grote succes heeft Erykah meerdere albums uitgebracht waaronder 4 studio-albums, één live album en één compilatie-album. Het laatste album van haar hand ‘New Amerykah Part Two’ kwam op 30 maart 2010 uit en is hiermee bijna 10 jaar oud. Het grote publiek weet haar nog steeds te vinden in de hoop dat zij haar naam van priesteres waar kan maken.

Het publiek werd eerst getrakteerd op een energieke show van Sarah-Jane en haar band. Toen zij het podium verlieten werd er nog een stuk aan het podium gebouwd en duurde het lang eer Erykah haar opwachting maakte. Het publiek begon al aardig ongeduldig te worden en Badu werd dan ook onder luid applaus ontvangen toen zij eindelijk het podium betrad.

Badu verwelkomde het publiek met het nummer ‘Hello’ afkomstig van haar mixtape ‘But you can’t use my phone’ uit 2015 die ze samen met haar ex André 3000 opnam. Zij werd hiermee begeleid door een imponerende lichtshow. Erykah stond zelf in een bundel van licht wat haar gedurende de hele show het stralende middelpunt van de avond maakte. Verschillende keren gaf de zangeres aan dat ze blij was om in Amsterdam te zijn, terwijl ze toch echt in Tilburg was. Gelukkig werd deze fout haar vergeven door de geweldige show die zij ten gehore bracht.

De setlist was een mix van de beste tracks uit haar gehele oeuvre met de nadruk op het materiaal van ‘Baduizm’. Badu wist het publiek te veroveren met haar wonderschone stem. Het was opvallend dat het publiek overwegend uit jonge mensen bestond. Badu vroeg haar fans om van zich te laten horen als zij bij het decennium hoorden waarin zij geboren waren. Toen zij vroeg wie er uit de jaren ’90 kwamen kreeg zij de meeste bijval. Ondanks dat de meeste bezoekers nog heel klein waren bij het uitkomen van de meeste nummers wisten zij de teksten mee te zingen en leken ze in totale vervoering.

Deze vervoering was geheel terecht, want Badu bewijst een levende legende te zijn. De band is strak en ritmisch en kreeg soms aanwijzingen van de frontvrouw die zij trouw opvolgden. Badu bewoog zich soepel over alle hoeken van het podium, om zich uiteindelijk weer in de bundel van licht te begeven die haar het aanzicht van een religieus persoon gaf.  De boodschap die de zangeres uit wil dragen is dat we moeten geloven in onszelf en het positieve moeten omarmen. Het was duidelijk dat de band ondergeschikt was aan de zangeres, maar de bandleden kregen ook hun momentje van aandacht toen zij om de beurt ‘It’s gonna be allright’ mochten zingen.

Het is niet verwonderlijk dat het publiek nog meer wilde toen Badu van het podium af ging. De aanwezigen kregen wat zij wilden toen de ras artieste terug het podium op kwam. Tijdens de toegift kwam ze heel dicht bij haar publiek en liet ze sommige bezoekers zelfs een stukje meezingen door haar microfoon. Met dit optreden bewees Erykah Badu dat zij haar titel van ‘High Priestess’ nog steeds eer aan doet.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

 

 

Deel: