Voor de 44ste keer gaf Nirwana dit jaar een festival in haar eigen tuin. Er hebben in die jaren al heel wat grote namen het podium van Nirwana tuinfeest betreden. Denk hierbij aan Triggerfinger, Golden Earring, Anouk, Rowwen Hèze, Flogging Molly en nog velen meer. Dit jaar waren de vrijdag en zaterdag helemaal uitverkocht! Dit wil zeggen dat er per dag zo’n 4000 festivalgangers aanwezig waren op het terrein. De zondag was een familiedag waarbij je gratis het terrein kon betreden en genieten van tribute bands. Voor de kinderen was het kindermiddag, waarbij er van alles georganiseerd werd voor ze. Deze editie waren er op zondag tussen de 4000 en 5000 bezoekers geweest.

EEN KNALLENDE START VAN NIRWANA TUINFEEST 2019 OP VRIJDAG

De vrijdag begon regenachtig en voorspelde niet veel goeds voor de middag en avond. Maar de weergoden waren Nirwana goed gezind en op enkele druppels na is het droog gebleven.

Rise a Thousand – tentpodium
Elk jaar mag de band die de beste cover (dit jaar een nummer van The Prodigy) ten gehore brengt tijdens Eurosjopper, Nirwana tuinfeesten openen. Dit jaar was dat de Rise a Thousand. De band uit Den Bosch ging van start in de tent. De winnaar van ‘The Dutch Metal Battle 2015’ komt om te rocken! Pakkende metal, screamo en hardrock zijn de uitlaatklep van deze vijf mannen. Met een een levendige mix van metal, screamo en hardrock is de band apart, maar wel lekker.

Equal Idiots – hoofdpodium
Equal Idiots hebben de eer om Nirwana tuinfeest op het hoofdpodium te openen. Deze Belgische band is bezig om na Vlaanderen ook Nederland te veroveren met harde garagerock. Equal Idiots wonnen ‘De Nieuwe Lichting 2016’ van Studio Brussel en bereikten de laatste ronde van Humo’s Rock Rally. Vanaf dat moment hoorde je steeds meer van dit Tasmaanse duivelsduo zoals ze zichzelf noemen. Denk bij hun muziek in de lijn van Ty Segall en Black Box Revelation.

Agitator – tentpodium
De derde band is alom bekend in de regio van Deurne/Eindhoven. Agitator staat dan ook niet voor de eerste keer op Nirwana Tuinfeest, maar ook Paaspop, Bospop en Festyland zijn festivals waar ze gestaan hebben. In mei van dit jaar hebben ze op Nirwana nog hun 20-jarig jubileum gevierd. De zevenkoppige band hebben verschillende stijlen samengesmolten tot ‘rap-overcrosscore’. Met opzwepende gitaarriffs en felle ritmesectie beukte Agitator erop los. De eerste moshpit was die dag dan ook een feit.

Navarone – hoofdpoduim
Inmiddels bestaat de vijfkoppige band uit Nijmegen, Navarone, al 10 jaar. Dit jaar eindigden ze nog als tweede in The Voice of Holland. Al eerder stonden ze op het podium van Nirwana Tuinfeest, maar ook festivals als De Zwarte Cross, Appelpop, Paaspop, Down The Rabbit Hole en het Hongaarse Sziget Festival hebben ze aangedaan. Deze keer kwamen ze als Navarone zelf om hun laatste album ‘Salvo’ ten gehore te brengen. Van classic rock via psychedelica, funkrock, grunge en stoner zet Navarone hun eigen muziek neer met de herkenbare hoge kopstem van zanger Merijn waarmee hij groots uit kan halen.

Green Lizard FT. Rudeboy tribute to the 90’s – tentpodium
In de eerste instantie zou nu de Amerikaanse band Monster Magnet moeten verschijnen op het podium, maar door ziekte van de zanger Dave Wyndorf moesten ze op zoek naar een vervanger. Green Lizard FT. Rudeboy tribute to the 90’s bleek een succesvolle vervanger te zijn bij het publiek, de tent was afgeladen vol. Met nummers van Urban Dance Squad, Nirvana, Smashing Pumpkins, Beastie Boys en Alice In Chains werd je terug naar de 90’s gebracht. De Urban Dance Squad-nummers werden uiteraard uitgevoerd door de Rudeboy Remington, de originele zanger van deze legendarische band.

Graveyard – hoofdpodium
De uit Zweden afkomstige Graveyard stond vervolgens op het hoofdpodium om hun rockmuziek ten gehore te brengen. In 2015 werden ze genomineerd voor een Grammy-award met hun studioalbum ‘Innocence & Decadence’ voor Beste Hard Rock/Metal album van dat jaar. Na in 2016 kort uit elkaar te zijn gegaan herstarten ze in 2017 weer met een nieuwe drummer. Nirwana Tuinfeest is een van de festivals waar Graveyard gestaan heeft. Eerder stonden ze op Bospop, Rock am Ring, Pinkpop, Hellfest en Rock Werchter.

Andy Frasco – tentpodium
De uit Amerika afkomstige Andy Frasco wist de tent van het begin tot het einde flink op zijn kop te zetten. De energieke, goedlachse zanger stuiterde van het eerste moment dat hij verscheen over, op en naast het podium. Met zijn bluesrock wist hij heel de tent mee te krijgen. In 2016 stond hij al eens bij Nirwana Tuinfeest, waar hij toen de afsluiter in de tent was. Nu stond hij in het begin van de avond waardoor hij het wat ingekakte publiek weer een opzweep gaf om door te kunnen gaan tot het einde.

Pennywise – hoofdpodium
Wie van punkrock en moshpits houdt zat vanavond goed. De uit Californië afkomstige band Pennywise, welke zijn naam ontleent aan een personage uit de horrorfilm ‘IT’, zorgde ervoor dat aan deze wensen voldaan werd. Pissige houdingen, trashy gitaarriffs en furieuze punkrockdrums samen met grote refreinen van frontman Jim Lindberg, zorgen ervoor dat je Pennywise hoorde en ervoer. Een constante moshpit en aanvoer van crowdsurfers zorgde ervoor dat de vang-groep voor in de pit zich niet hoefde te vervelen.

The Darkness – tentpodium
In 2003 werden ze in één klap wereldberoemd met het nummer ‘I Believe in a Thing Called Love’. De Engelse glamrockformatie The Darkness sloot de vrijdag in de tent af. Nirwana Tuinfeest had de eer om deze exclusieve Benelux-show te mogen boeken. De kenmerkende kopstem van Justin Hawkins bracht je direct terug naar de ‘00 en de glamrock waar ze bekend mee zijn geworden. Menig toehoorder kon dan ook een toontje meezingen tijdens hun optreden.

Heideroosjes – hoofdpodium
Dat deze band na 30 jaar nog bekendheid geniet werd vanavond wel duidelijk. Ondanks dat ze in 2012 officieel gestopt waren met optreden, konden de mannen het niet laten om in 2019 hun 30-jarig bestaan toch te vieren door te gaan spelen op hun favoriete festivals, waaronder Nirwana Tuinfeest. Na hun eerste optreden in 1998 werd dit de zesde keer dat ze op dit festival speelden. Dat ze het nog niet verleerd waren werd snel duidelijk. Een enthousiast publiek met vele moshpits en oorverdovend meegeblér van de mensen zorgde ervoor dat de vrijdagavond gedenkwaardig werd afgesloten.

EEN WINDERIGE MAAR SUCCESVOLLE EN EEN AFWISSELENDE MUZIKALE ZATERDAG VOOR NIRWANA TUINFEEST 2019

Voor de zaterdag was er in elk geval droog weer voorspeld. De wind was dan ook een aangename verkoeling tijdens dit festival. Eigenlijk ideaal festivalweer voor alle campinggasten en festivalgangers die aanwezig waren.

Vendetta Drive – hoofdpodium
Wederom een winnaar, ditmaal van de Peelrockrally, mocht het spits afbijten op het hoofdpodium ditmaal. Vendetta Drive, een band met veel drive om bekendheid te krijgen, dingt mee bij verschillende muzikale wedstrijden. Kenmerkende klanken van een Hammond, loeistrakke drums en smerige gitaren maken Vendetta Drive. Dit samen maakt een eigenzinnige en explosieve mix van Hard/Southern rock en blues, overgoten met een dikke laag Americana.

Voltage – tentpodium
Voltage is inmiddels in de regio Helmond en omstreken een band die niet meer weg te denken is. De tweede deelnemer van ‘The Voice’ dit weekend speelde als eerste in de tent deze dag. Na wat wisselingen in de formatie stonden ze sterker dan ooit op het podium van Nirwana Tuinfeest. De 70’s Rock ‘N Roll band onder leiding van Dave Vermeulen liet een portie bluesrock horen waar je u tegen zegt. Het is niet gek dat ze dan ook veel belangstelling genoten ondanks dat ze zo vroeg op de dag speelden.

Indian Askin – hoofdpodium
Dit jaar stonden ze nog op Pinkpop en Best Kept Secret, nu bij Nirwana Tuinfeesten op het podium. Indian Askin, door NRC getipt als één van de drie hoogtepunten van Best Kept Secret. Met hun psycho popmuziek met een grauw, beneveld geluid betoverden ze het publiek. De vierkoppige band uit Amsterdam heeft onlangs hun tweede album uitgebracht en bracht hiervan songs ten gehore.

Boskat – tentpodium
Deze tweekoppige band uit Antwerpen België won ‘De grote prijs van Nederland’. Met slechts een gitaar en drums brachten ze stevige alternatieve rockmuziek ten gehore. Hoewel ze voor velen nog onbekend zijn wordt er verwacht dat ze binnen enkele jaren op vele festivals gaan spelen.

Novastar – hoofdpodium
De in Nederland geboren Belg Joost Zweegers kennen we beter onder de naam Novastar. In uitverkochte zalen laat Novastar zijn vaak emotioneel geladen en gevoelige muziek horen, nu ook op Nirwana Tuinfeest. Een enthousiast publiek dat veel van zijn ijzersterke liedjes meezong en klapte. Voor de liefhebbers, zijn aankomende tour is al bijna geheel uitverkocht.

Nona – tentpodium
Begin twintig maar met een stem die als van een oude ziel klinkt. Vaak wordt Nona’s stem vergeleken met die van Amy Winehouse, een stem die doorleefd, rauw en soulachtig klinkt. Vorig jaar stond ze voor de eerste keer op een groot festival, namelijk Bospop. De uit Uden afkomstige zangeres begon lekker in haar eigen omgeving lijkt het wel. Nu stond ze op het podium van Nirwana tuinfeest met haar achtkoppige live band. Nog wat verlegen en ingetogen, maar met een wonderbaarlijk stemgeluid. Een stem waarmee ze groot kan worden.

De Jeugd van Tegenwoordig – hoofdpodium
Watskeburt?! Ja, na Nona gebeurde er heel wat voor het podium van Nirwana Tuinfeest. Het ging helemaal los met de klanken van De Jeugd van Tegenwoordig. Na 10 jaar stonden Willie Wartaal, Vieze Fur en Gaberyayo weer op het podium bij Nirwana. En wat een feest dat toen al was, nu was het nog een groter feest. Met spuitende champagne en waterflesjes die leeg gegooid werden samen met hiphopmuziek overlaadden ze het publiek. Het gevolg was een dampende en dansende festivalweide die van geen ophouden wist.

The Amazons – tentpodium
Op het eerste gezicht leek het of David Bowie even op het podium stond, de gelijkenis van de zanger van The Amazons is opvallend. Deze Engelse indie rockband stond in 2017 op de lijst van BCC Sound en in Nederland hebben ze inmiddels hun intrede gedaan met de 3FM Megahit ‘In My Mind’. Liefhebbers van Wolf Alice, Arctic Monkeys en Kings Of Leon kunnen deze muziek zeker waarderen.

The Wombats – hoofdpodium
Het uit Liverpool komende indie pop trio staat bekend om hun up-tempo sound vol met meezing refreinen. In Nederland werden ze voornamelijk succesvol met hun single ‘Let’s dance to Joy’ nadat het lied het thema werd van de 3FM-actie Serious Request 2007. Dat het trio meer kan lieten ze horen door een scherpe mix van moderne-synths en het vertrouwde gitaargeweld.

Brass Against – tentpodium
De Amerikaanse brassband Brass Against is een collectief van artiesten, geleid en samengesteld door Brad Hammonds. Ze spelen voornamelijk covers van o.a. Rage Against the Machine, Jane’s Addiction, Public Enemy en Kendrick Lamar. Het maakt niet zoveel uit zolang het maar protestsongs zijn en andere hiphop-anthems. De band die voornamelijk uit blaasinstrumenten bestaat stond in witte overalls op het podium. Een mooi contrast was dat de zangeres in fluoriserend geel daartussen stond.

Gogol Bordello – hoofdpodium
Je hoefde je niet af te vragen waar het feestje was tijdens de laatste act van Nirwana Tuinfeest. Dat speelde zich af op het hoofdpodium van het festival. Gogol Bordello zorgde met zijn gypsy-punk en uitermate energieke band dat het publiek zeker niet stil kon blijven staan. Moshpits bleven dan ook zeker niet uit, bier vloog door de lucht en crowdsurfers waren weer in hun element. De uit Amerika afkomstige band, welke bestaat uit voornamelijk geëmigreerde Oost- Europeanen stonden 4 jaar geleden ook al bij Nirwana Tuinfeest. Genoeg reden om ze nog eens terug te vragen, en met succes. Wat een waardige afsluiter, een met een bang!

ZONDAG BIJ NIRWANA TUINFEEST, EEN FEEST VOOR JONG EN OUD

De poort ging om 14.00 uur open, maar om 13.30 uur stond er al een lange rij te wachten om binnen te mogen bij het Nirwana Tuinfeest. Festivalgangers die er de vorige twee dagen ook al waren, maar ook ouders met hun kinderen en opa’s en oma’s stonden in de rijen te wachten. Met de kinderen werd deze dag rekening gehouden, en er was dan ook van alles te doen voor ze. Mad Science, schminken en zelfs konden de meiden hun haar laten doen. Rond 18.00 uur eindigde de kindermiddag en namen de volwassenen het weer over. De zondag was qua band gericht op tributes. De betere tribute bands uit de hele wereld stonden dan op de podia’s van Nirwana Tuinfeest.

Alaniz Morizzette – hoofdpodium
De uit Nederland afkomstige band Alaniz Morizzette is voor leadzangeres Debbie Potters een droom. Hierdoor kan ze haar voorbeeld Alanis Morissette neerzetten samen met een fantastische band. Met de fantastische meezingers als ‘You Oughta Know’ en ‘Ironic’ ging jong en oud uit zijn dak.

Hippe Gasten – tentpodium
Speciaal voor de kinderen was er de band Hippe Gasten. De Nederlandstalige kinderrockband is zelf mega populair in China waar ze al 6 keer een tour hebben gehad. Hippe Gasten maakt rock voor kinderen. Geen belerend vingertje of flauwe deuntjes, maar serieuze songs met gierende gitaren en pompende drums. Voor de kinderen die het stadium van K3 gepasseerd zijn en samen met hun ouders willen genieten van wellicht hun eerste échte popconcert. Deze dag hadden ze twee optredens in de tent. Wat je zag waren kleine glunderende hoofdjes die net over de barriere voor het podium uit kwamen.

Def Americans – hoofdpodium
Als je Def Americans hoort denk je Johnny Cash. Misschien wel de bekendste tributeband van ‘The Man in Black’. En dat zomaar uit Eindhoven City! Ze stonden al eerder op grote festivals zoals, Paaspop, Moulin Blues, Solar, Speedfest, Dauwpop en Festyland. Ze wisten de swing, sfeer en rebellie van de legendarische Johnny Cash goed over te dragen. Dit werd nog eens versterkt toen ze de grote liefde van Johnny’s leven, June Carter Cash ook nog eens op het podium lieten komen. Muziek die iedereen kent, of je fan bent of niet. Dit bleek wederom bij Nirwana Tuinfeest.

Randy Hansen – hoofdpodium
De uit Amerika afkomstige Randy Hansen wordt gezien als de beste Jimi Hendrix-tribute act ter wereld. Niet alleen de muziek die hij laat horen van Jimi is een ding, ook de kenmerkende ‘signatuur’ van Jimi bootst hij na, zoals een gitaar spelen met zijn tanden of achter zijn rug. Randy lives Hendrix! Daarnaast componeerde hij 17 minuten van de soundtrack voor de film ‘Apocalypse Now’ uit 1979.

Bon Scotch – tentpodium
Het kon bijna niet anders dan dat er ook muzikanten uit Lierop op het podium zouden moeten komen staan. Bon Scotch, de AC/DC tribute uit Lierop, stond al eerder bij Nirwana Tuinfeest. De tribute band die voornamelijk het oudere werk uit de tijd van zanger Bon Scott vertolkt, lieten klassiekers horen zoals o.a. ‘Highway To Hell’. ‘Whole Lotta Rosie’ en ‘TNT’. Ons kent ons en de tent stond dan ook afgeladen vol om deze lokale helden te horen.

Funky Monks – hoofdpodium
Als je je ogen zou sluiten zou je echt geloven dat de Red Hot Chili Peppers op het podium stonden. De Funky Monks ademt RHCP. Niet alleen een hommage aan de muziek van de legendarisch band RHCP, Funky Monks denkt aan alles. Een echte hulde aan de roestvrijstalen rock die jaren de hitlijsten gedomineerd heeft.

Rivals – tentpoduim
Rivals is de naam van het album waarmee Kensington in 2014 definitief doorbrak. Met hits als ‘All for Nothing’, ‘Home Again’ e.a. speelt Rivals nummers die iedereen kent.

Bad Medicine – hoofdpodium
De Italiaanse band Bad Medicine eert de band Bon Jovi als Europa’s beste. Zanger Jeffrey, een griezelige gelijkenis met Jon Bon Jovi en zijn vocale bereik, haalde alle hoogste tonen naar voren terwijl hij de energieke aanwezigheid op het podium van Jon in zijn vroege jaren tot leven bracht. Gecombineerd met Mike’s ongelooflijke gelijkenis met Richie Sambora, wiens laaiende gitaarsolo’s elke noot raakten. De festivalweide ging even terug in de tijd, en iedereen zong mee.

Coldplace – tentpodium
Coldplace wordt als de nummer 1 gezien van de tributebands van Coldplay. Ze stonden niet voor de eerste keer op het podium van Nirwana Tuinfeest en sloten deze zondag in de tent af. De uit de UK afkomstige band kan niet alleen de songs goed naspelen, ze zetten ook nog eens de juiste atmosfeer neer met de juiste instrumenten, visuals en dat beetje magie van de echte Coldplay.

The Dirty Daddies – hoofdpodium
120 hits in 120 minuten werden met ongeëvenaard enthousiasme op je afgevuurd door The Dirty Daddies. Stuk voor stuk liedjes die je mee kunt zingen of brullen. Een show die constant doorging en knalde, letterlijk en figuurlijk. Iedere hit vloeide na maximaal een minuut naadloos over in de volgende, alsof het een tweede natuur is. Wederom stond de festivalweide op zijn kop tijdens de afsluiter van de dag.

Wat je van Nirwana Tuinfeest kunt zeggen is dat ze dit jaar werkelijk voor een knallend feest hebben bezorgd aan alle festivalbezoekers. Een feest voor jong en oud en een die nog na dendert in menig oor of gedachte.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden / Maxazine

Deel: