Zondag was alweer de laatste dag van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde. Zaterdag waren er een paar flinke buien gevallen waardoor veel publiek toen vroeg naar huis ging. Zondag was het weer, net als vrijdag, prachtig en had het publiek duidelijk veel energie na een rustige zaterdagavond. Het programma begon dan ook traditiegetrouw vroeg met een kerkdienst in de Mega tent en werd, zoals al een paar jaar, afgesloten door de AC/DC-undercoversessie. Een laatste dag vol tradities dus.

Veel bezoekers waren al vroeg op het terrein om de kerkdienst in Zwarte Cross style bij te wonen. De dienst begon om half 11 en werd dit jaar geleid door Typhoon en Berget Lewis. Het publiek zong vrolijk mee met de geweldige show en kwam gezegend de Mega tent weer uit. Helemaal klaar voor nog één dag Zwarte Cross. Na de kerkdienst kwam er een band die al 11 jaar op de Zwarte Cross komt: Boh Foi Toch. Het publiek zong elk nummer mee en het werd weer één groot feest. En dat zou het de rest van de dag blijven met optredens van Joost, De Motorband, De Heideroosjes en als afsluiter een 90s party.

Verspreid over het weekend stonden er totaal 20 verschillende undercoversessie’s op het programma dit jaar. De undercovertent is elk jaar zeer druk bezocht en dat is volledig terecht. In plaats van tribute bands te laten spelen doen ze het op de Zwarte Cross anders. Een aantal bekende en onbekende muzikanten brengen een ode aan een artiest of band. Puur omdat ze het leuk vinden om samen muziek te maken en uit liefde voor de muziek van deze band. Zondag stonden de volgende undercoversessie’s op het programma: The Doors, Paul McCartney, Johnny Cash, Tom Jones, Duran Duran en werd het, zoals al een paar jaar, afgesloten door de AC/DC undercoversessie.

De zondag begon, bijna direct na de kerkdienst, op het hoofdpodium rustig met een optreden van Miss Montreal. Er waren veel mensen naar het veld gekomen voor het hoofdpodium om het optreden te zien. Zoals altijd zetten Sanne en haar band weer een geweldig optreden neer. De Amerikaanse band The Mavericks kwam hierna en brachten de zon mee, vooral toen ze het nummer ‘Let The Sun Shine’ inzette (alsof ze boven zaten mee te luisteren).

Kraantje Pappie mocht de boel weer op stelten zetten na The Mavericks. De Staat had al eerder op de Zwarte Cross gestaan en werd ook dit jaar weer zeer enthousiast onthaald. De band lijkt live steeds maar beter te worden en lieten dat zondag weer zien en horen.

Het programma op het hoofdpodium werd dit jaar afgesloten door Charly Lownoise en Mental Theo, die dit jaar vieren dat Wonderful Days 25 jaar geleden uitkwam. De beide heren staan altijd garant voor één groot feest en stelden wat dat betreft zondag weer niet teleur. De mannen hadden de grootste lol achter en op de draaitafels en maakten er weer een grote bende van met de woorden: “We hebben gehoord dat er altijd veel bier wordt gegooid tijdens de Zwarte Cross” met een massale bierdouche als gevolg. Het publiek ging volledig uit hun dak en danste alsof het nog even de jaren ’90 waren.

Na drie dagen Zwarte Cross kan de organisatie weer terug kijken op een prachtige editie en kunnen wij niks anders dan ons alvast verheugen op editie 24 volgend jaar.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: