De Zweedse singer-songwriter en producer Neneh Cherry is bevestigd voor het avontuurlijke Rockit festival, op 9 november in De Oosterpoort. Rechtstreeks uit de Londense experimentele jazz scene kondigt het festival tevens de komst van Alfa Mist, Ashley Henry en Steam Down aan. Voor de derde editie van Rockit festival zijn al eerder onder meer Ibrahim Maalouf en Christian Scott aTunde Adjuah bevestigd. Rockit brengt een kruisbestuiving van jazz en andere muziekstijlen, met zowel gevestigde namen als ‘rising stars’ uit de scene.

Avontuurlijk, grensoverschrijdend, progressief; dat zijn de woorden die het Groningse festival Rockit het best omschrijven. In de traditie van de gelijknamige hit van Herbie Hancock, waar het festival naar vernoemd is, presenteert Rockit een mix van jazz en andere muziekstijlen zoals experimentele pop, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek.

Neneh Cherry bracht een baanbrekende mix van genres in de jaren ’80, die de opkomst van alternatieve rap en trip-hop voorspelde. Door de jaren heen bouwde Cherry geleidelijk een discografie op vol met vergelijkbare onvoorspelbare twists. Op haar laatste album combineert ze Jamaicaanse invloeden met de saxofoonsamples van onder andere Ornette Coleman. ‘Broken Promises’ is Neneh Cherry op haar best.

De Londense Alfa Mist begon zijn muzikale reis als grime en hiphop producer. De autodidact pianist (en soms rapper) voelde zich al snel aangetrokken tot de jazz, wereldmuziek en filmsoundtracks, die hij samplede. In zijn nummers combineert hij melancholische jazzharmonie met alternatieve hip-hop en soul.

Toen rapper Nas in 1994 Ahmad Jamal samplede op de track ‘The World Is Yours’, blies het de liefdesaffaire tussen jazz en hiphop nieuw leven in. Het inspireerde een generatie van jazzpianisten, waaronder de 26-jarige Ashley Henry uit Zuid-Londen. Henry’s authentieke en verfrissende stijl is beïnvloed door hip-hop, maar ook R&B, grime en punk.

Met afrofuturisme, grime en future soul als sonische springplank smelt Steam Down genres samen met de onbevangen spontaniteit van jazz. Elk optreden van Steam Down is een meeslepende ervaring tussen muzikanten en publiek. Eerdere sessies zagen Kamasi Washington, leden van Ezra Collective en Nubya Garcia als gastmuzikanten.

Op 9 november staan op zes podia in De Oosterpoort zowel gevestigde namen als ‘rising stars’ die een nieuw ‘sterrenstelsel’ willen betreden door jazz als uitgangspunt te nemen, maar veel verder gaan dan dat.

Deel: