Jarenlang werd het Retropop Festival gehouden in Emmen, maar eind vorig jaar besloot de organisatie dat de naam van het festival veranderd moest worden. Ten eerste omdat het festival de naam Retropop ontgroeid is, er staan veel bands die toch echt geen retro genoemd kunnen worden. Ten tweede omdat veel artiesten, zoals Madness en Duran Duran, niet naar een festival willen komen waar het woord retro in zit, want ze vinden zichzelf niet retro. Na vele namen kwam de organisatie met de naam Hello Festival. Afgelopen weekend was de eerste editie. Veel was er niet veranderd, want er stonden nog steeds (gelukkig) veel retro acts op het programma en het terrein was weinig veranderd. Slechts enkele kleine veranderingen, zo was het NoLimit stage dit jaar niet in een tent en was het podium een stuk groter geworden. De Future Stage had plaats gemaakt voor de Hangover tent.

De eerste editie van het Hello festival in Emmen had niet veel geluk met het weer. Helaas was het niet alleen ‘hello Lenny Kravitz’, maar ook ‘hello wind’ en ‘hello regen’. Maar dat mocht de pret niet drukken. Om half twee stond het veld al aardig vol toen even later Navarone de mainstage mocht openen. Tot hun eigen plezier, en dat van het publiek natuurlijk, mochten ze een uur en een kwartier spelen in plaats van maar een uur. Navarone speelde veel nummers die ze normaal niet spelen. Met veel covers van onder andere Led Zeppelin (‘Whole Lotta Love’) en AC/DC (‘Whole Lotta Rosie’), maar uiteraard ook veel eigen nummers. Bij hun bleef het ook behoorlijk droog. Dat geluk had Vandenberg’s Moonkings jammer genoeg niet. Net voordat zij het NoLimit stage opkwamen begon het hard te regenen, maar dat leek het publiek niks te schelen. Zelfs een regenbui (of in dit geval twee regenbuien) weerhoudt je natuurlijk niet om deze topband live te zien. Tegenover de Moonkings stonden de jongens van Razz in de Zebratent. Zij waren juist weer blij met de regen, want veel mensen kwamen in de tent schuilen en zij hadden extra veel publiek.

Pascal van Bløf dacht ook geluk te hebben “als je daar kijkt zie je de zon, hij komt eraan hoor!” Nog geen tien minuten later brak echter de volgende dikke regenbui los en ging het ook meteen flink tekeer. Het duurde echter niet lang, maar later ging het tijdens het nummer ‘Harder Dan Ik Hebben Kan’, hoe kon het ook anders, weer een beetje regenen. Gelukkig was de harde wind, die ‘s ochtends nog flink tekeer ging, wat gaan liggen. Jammer genoeg voor het publiek was dit niet de laatste flinke regenbui tijdens het optreden van Bløf. Ook tijdens de laatste twee nummers kwam er veel water naar beneden. De artiesten die hierna kwamen hadden meer geluk. Er kwam nog een bui over en toen kwam zelfs de zon door. Gavin James stond op het buitenpodium en had erg veel publiek, die tegelijkertijd even van de zon konden genieten. DeWolff zag er de lol wel van in, omdat zij in de Zebratent stonden. “Het was net heel grappig. Iedereen kwam opeens de tent in. Ik zag de krantenkoppen al voor mij: “Publiek vlucht van het optreden van Bløf naar DeWolff.”

Een uur later stond Daniel Lohues op het hoofdpodium met een elektrische set. En dat was te horen. De man heeft nog nooit zo’n stevige set gespeeld en het publiek genoot duidelijk. Het zonnetje kwam zelfs nog even door. Na Daniel was het tijd voor Milow op het NoLimit stage en mocht Kraantje Pappie de (feest)tent op z’n kop zetten en laat dat maar aan Kraan over. Milow verraste het publiek nog door niet op het podium te beginnen maar op een klein podium middenin het publiek.

Om half tien was het dan eindelijk tijd voor de hoofdact van de eerste dag: Lenny Kravitz. De Amerikaanse zanger/gitarist kwam voor slechts twee optredens naar Nederland en het Hello festival was één van de gelukkige. Het veld had de hele dag nog niet zo vol gestaan. Veel mensen waren dan ook speciaal voor hem naar Emmen gekomen. Kravitz speelde een volledige show van twee uur, maar stelde veel mensen erg teleur met een matige show.

Foto’s: © Filip Heidinga / Maxazine

Deel: