Raphael Saadiq brengt na acht jaar weer een album uit: ‘Jimmy Lee’. Het album van de Grammy Award-winnende zanger, songwriter en producer verschijnt op 23 augustus, de eerste single ‘Something Keeps Calling’ is inmiddels uit. Jimmy Lee is een buitengewoon persoonlijk werk, geïnspireerd op het door verslaving getekende leven van Saadiq’s broer.

Op Jimmy Lee, de opvolger van ‘Stone Rollin’‘ (2011), neemt Raphael Saadiq de luisteraar mee in de dagelijkse strijd die zijn broer leverde tegen drank en drugs. De kick, het gevaar, de verslaving, de gevangenis: op Jimmy Lee komt alles samen in ‘narcotic funk’, ‘steely gospel affirmations’ en ‘quaking protest soul’. Jimmy Lee is een indrukwekkende kijk op de hedendaagse maatschappij, in al haar uitbundige én vernietigende kracht.

Raphael Saadiq produceerde het album zelf en werkte voor Jimmy Lee samen met Kendrick Lamar, waarmee hij de track ‘Rearview’ opnam. Ook Brook D’Leau en Ali Shaheed Muhammad (A Tribe Called Quest) maken hun opwachting.

Raphael Saadiq brak in de jaren ‘80 als zanger door met de R&B-groep Tony! Toni! Toné! en bouwde daarna een imposante solocarrière op. Als producer werkte hij voor onder andere D’Angelo, Solange, Snoop Dogg, Erykah Badu, Lady Gaga en Stevie Wonder.

Deel: