Al 25 jaar brengen Warren Haynes (gitaar/zang) en Matt Abbs (drums) progressieve jam rock ten gehore. Warren heeft zijn strepen verdiend bij The Allman Brothers Band en de invloed is heel goed te horen tijdens de concerten. Sinds 2002 is het een kwartet met de komst van toetsenist Danny Louis. Bassist Jorgen Carlsson is er in 2008 bij gekomen als derde bassist in de geschiedenis van de groep. Het kwartet heeft een hoge live-reputatie en speelt regelmatig met gast muzikanten. Voor het concert in de Ancienne Belgique waren er geen gasten gepland bij Gov’t Mule.

Opener ‘Bad Little Doggy’ is een strak blues rock nummer waarmee regelmatig begonnen wordt. Het werd gevolgd door ‘Streamline Woman’ van het ‘High & Mighty’ album. De zaal werd gevuld met het geluid van een rockende Gibson gitaar van Warren Haynes. Hun recentste studio album ‘Revolution Come…Revolution Go’ kwam in 2017 uit en is geschreven in de tijd van de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton. En natuurlijk spelen ze daar enkele nummers van, zoals ‘Burning Point’.

Gov’t Mule speelt elk optreden een andere set, wat altijd een groot verassingselement oplevert. Vooral toen Danny Louis de eerste tonen inzette van klassieker ‘Soulshine’, oorspronkelijk van The Allman Brothers. Het was een van de zes covers die ze die avond zouden spelen. Mule – zo worden ze in de volksmond genoemd – is een progressieve jam rock band. Dat wil zeggen dat nummers meer dan tien minuten kunnen duren en dat men verschillende stijlen speelt. Voornamelijk blues-rock, maar bij het instrumentale ‘Devil Likes it Slow’ gingen ze richting de Caraïben en speelden ze een reggae/funk-achtige versie. Bijna niet te herkennen naast het orgineel. Met titelnummer ‘Revolution Come…Revolution Go’ sloten ze de eerste set af.

Na een kwartiertje pauze begon de tweede set met het gospel nummer ‘John The Revelator’, waar Danny Louis trombone bij speelde. Daarna kon Brussel nog even rocken met ‘Slackjaw Jezebel’ vooraleer er aan het laatste uur werd begonnen. Dat werd gevuld met covers en geopend met twee Allman Brothers nummers: Het jazzy ‘Kind of Bird’ en ‘Com and Go Blues’. ‘Fallen Down’, een orgineel van Mule, werd gevolgd door Greatful Dead’s ‘Other One jam’. Afgesloten werd er met de Blind Willie Johnson cover ‘Dark Was the Night, Cold Was the Ground’, een heerlijk slidegitaar blues nummer.

Natuurlijk was er nog tijd voor een bis nummer. Een twintig minuten blues cover-combo. Lekker rustig beginnend met Robert Johnson’s ‘Come On in My Kitchen’, gevolgd door het heerlijke slidegitaarnummer ‘Look on Yonderwall’ van James Clark. Een vette afsluiter van een twee en een half uur durend optreden. Het bewijs dat Gov’t Mule een top live band is en geen moment verveelt. Zelfs met de langere jam-nummers hield men het publiek geboeid.

Deel: