Al ver voor de tv-serie vormden DJ Jazzy Jeff en Will ‘The Fresh Prince’ Smith al een muzikaal duo. Toen het succes van Smith’s ‘The Fresh Prince of Bell-Air’ te groot werd en ook de acteercarriere van Will grote sprongen maakte, viel het duo uit elkaar. Noodgedwongen, want van enige ruzie of jaloezie was totaal geen sprake. Zo nu en dan treedt het duo al weer flink wat jaren samen op. Zo nu en dan, en tussendoor reist de DJ solo de wereld over om zijn turntablism te tonen. Donderdagavond laat stond de grootmeester in de Eindhovense Effenaar.

DJ Charm, Rachi en last but not least DJ MOMZL-1 warmden de zaal, die rustig aan voller en voller begon te stromen, op met hun hiphop tunes. Terwijl het buiten slechts 11 graden was werd het binnen warmer en warmer. Met Are MC (Dope Posse, Seven Eleven) on the mic steeg het uiteindelijk tot tegen het kookpunt aan toen de wereldberoemde DJ rond half elf het podium besteeg. Het waren de betere hiphoptracks die via de draaitafels de zaal in werden geslingerd en ook Jazzy Jeff zorgde er hierbij niet voor dat het vuur uitdoofde.

Het was overduidelijk dat we hier niet te maken hadden met DJ Tiësto, Armin van Buuren of Martin Garrix. Het publiek in de Effenaar bestond dan ook vrijwel volledig uit 40+. Liefhebbers die niet slechts gaan voor de hedendaagse stroom, maar weten waar Abraham de mosterd haalt. Vroeger wellicht allemaal in een trainingspak, met gympen en een cap; nu burgerlijk, maar nog wel met diezelfde flow.

Het moment dat de DJ uit Philadelphia het podium betrad werd direct een ander level behaald. Jeff scratchte in een minuut al meer dan het gehele voor programma bij elkaar genomen, en ook de bass liet niet verstek gaan. Jazzy Jeff had aan de echte liefhebber gedacht maar bracht gewaagder dan ooit ook Reggaeton, Jazz, Soul of zelfs Lenny Kravitz in zijn hiphop tunes. Met compleet eigen crew, inclusief een eigen MC (natuurlijk), liet de DJ heel hip-hoppend Eindhoven los gaan op de hardste beats.

Het duurde bijna een uur voordat de DJ zijn eerste eigen werk er doorheen draaide, en feitelijk toen pas ging het echt los. Vanaf toen werd de set wat commerciëler en vanaf dan was het voor zijn MC dan ook geen moeite meer het publiek van voor tot achter mee te krijgen. Dat had wellicht wat sneller gekund, maar dat was dan ook wellicht te wijten aan het feit de dat show Amerikaans strak geregisseerd was. DJ Jazzy Jeff draaide foutloos en snoeihard; het was alleen een beetje te strak geregisseerd. Met 5 avonden per week er vol tegenaan leek het er op alsof zijn set avond op avond op avond op avond herhaald wordt. Met weinig inspiratie tot enige spontaniteit.

Jazzy Jeff is nog steeds onovertroffen, maar wellicht net als ‘The Fresh Prince of Bell-Air’ na enige tijd voorspelbaar. Soit, het Eindhovense publiek heeft zich goed vermaakt met de hiphop-legende en Return Of the Boom Bap is het gewoon gelukt om een grootheid naar de Effenaar te halen. En over all was het gewoon een hiphopparty zoals Eindhoven er te weinig zo goed meemaakt. En DJ Jazzy Jeff? Die heeft de Fresh Prince zelf niet nodig. Jazzy Jeff stond in Eindhoven gewoon als Fresh Prince zelf achter de draaitafels.

Foto’s (c) Mira van der Hagen / Maxazine

Deel: