Deze sympathieke reus, Matt Andersen, is in zijn thuisland Canada letterlijk en figuurlijk een hele grote, en ook in Europa, waaronder in ons kleine landje, is hij een graag geziene gast. Door zijn vorige albums, zijn optredens en het interview dat ik ooit met hem mocht hebben ben ik een fan geworden, en gebleven. Vol verwachting klopte mijn hart dan ook toen zijn recente album ‘Halfway Home By Morning’ op mijn deurmat belandde. Na de hoge kwaliteit van zijn vorige twee cd’s was de voor mij legitieme vraag of hij dit niveau heeft kunnen vasthouden.

De dertien nummers zijn allemaal van de hand van Andersen zelf, al dan niet in samenwerking met mede-schrijvers. Het album is opgenomen in Southern Ground in Nashville, het tot studio verbouwde presbyteriaanse kerkje waar praktisch iedereen met naam en rang in de blues, country en rock al opnamen heeft gemaakt. Grotendeels zijn de nummers live opgenomen, wat de puurheid ten goede komt. Matt Andersen heeft een mooie, krachtige en soulvolle stem. Zijn gitaarwerk is subliem en de composities zijn van een zeer hoog niveau. Muzikaal bevinden we ons ergens tussen blues en soul; vooral de blazers geven het geheel een Memphis-achtig geluid mee. Bijzondere vermelding verdienen mijns inziens nummers als de soulachtige opener ‘What Would Your Mama Say’, waar Andersen meteen laat horen wat hij vocaal in huis heeft, ‘The Bed I Made’ met prachtig gitaarwerk, en het ingetogen ‘Quarter on the Ground (A Song for Uncle Joe)’, een nummer over een telefoongesprek tussen zijn moeder en oom, dat hij toevallig opving. Al na de eerste keer beluisteren was ik gerustgesteld: Matt Andersen heeft weer een prachtige cd afgeleverd. Grote klasse. (9/10) (Stubby Fingers)

Deel: