Afgelopen voorjaar bracht O.R.k. hun derde album ‘Ramagehead’ uit via Kscope Records. O.R.k. is een supergroup en bestaat uit de bekroonde componist/zanger Lorenzo Esposito Fornasari (a.k.a. LEF), Pat Mastelotto van King Crimson, Colin Edwin van Porcupine Tree en Carmelo Pipitone. Op dit moment is de band op tournee als voorprogramma van de band The Pinneaple Thief. Afgelopen maart gaf de band een spetterend optreden – nog als voorprogramma – in De Boerderij in Zoetermeer, Zuid-Holland.

Al vanaf opener ‘Kneel To Nothing’ laat de band duidelijk horen beïnvloed te zijn door bands als Tool en A Perfect Circle (en dan met name diens laatstgenoemde ‘Mer de Noms’-album.) Eveneens zijn er duidelijk invloeden te horen van artiesten als Anthony and The Johnsons, het wat latere werk van Anathema (‘The Distant Sattelite’) en Antimatter (‘Fear of An Unique Identity’, ‘The Judas Table’.) En zelfs wat Psychedelische Close Harmony-invloeden zoals mensen die kunnen kennen van Crosby, Stills, Nash, and Young.

Met ‘Ramagehead’ hebben O.R.k een weergaloos Progressive Rock-album neergezet. De band kiest er duidelijk voor om de tracks klein te houden in plaats van ellenlange experimenten erop te gooien en daarom duren de meeste tracks op dit album ook niet langer dan vier minuten en enkele seconden meer. Dit resulteerde in tracks met een melancholische en wat stevigere sound zoals ‘Signals Erased’, ‘Beyond Sight’, en ‘Time Corroded’. Op de rustige track ‘Black Blooms’ is er een interessante guest appereance weggelegd voor System of A Down zanger Serj Tarkan, welke zich met deze samenwerking zijn vocals op een veelzijdige manier inzet en zich daarmee van een andere kant laat zien.

Kippenvel bezorgt de intieme en akoestische track ‘Down The Road’ en het weet een prettige, dromerige sfeer op te roepen. Eveneens geeft de track een psychedelisch tintje aan het album door de Close Harmony zang. ‘Some Other Rainbow (Pt. One)’ is een pianotrack met Anthony and The Johnsons-achtige zang, en kent eveneens de melancholische droefenis en sfeer.

Een fantastisch album van uitstekende kwaliteit die veel muziekliefhebbers zal aanspreken. Ik durf zelfs te zeggen dat verdwaalde Metalliefhebbers op deze site iets met dit album zouden kunnen, vooral de Doom Metal-liefhebbers. Juist doordat ervoor wordt gekozen om de tracks intiem en kort te houden behoudt het album juist daarmee zijn kracht. Prachtige zang, vooral in Close Harmony, en werkelijk een perfecte afwisseling die je in de Progressive Rock nauwelijks meer hoort. En daarom een dikke 10 punten waardig! Brava O.R.k.! (10/10) (Kscope Records)

Deel: