Legendarische albums, voor een ieder is dat één van zijn of haar favoriete albums, maar echte legendarische albums zijn van die klassiekers die eigenlijk iedereen in zijn of haar collectie hoort te hebben. Deze keer in Legendary Albums: ‘Born In The U.S.A.’ van Bruce Springsteen uit 1984.

Het album is een tijdsbeeld van de vroege jaren ’80. De periode van de koude oorlog, Margareth Tatcher en Ronald Reagan. Uitgerekend die laatstgenoemde Amerikaanse president uit de periode interpreteerde de titelsong van dit album verkeerd en gebruikte het als campagnelied. Pijnlijk voor een democraat als Springsteen. Hij bedoelde ‘Born In The U.S.A.’ niet als volkslied, maar juist als protestsong over de dubieuze rol die de Verenigde Staten speelden tijdens de Vietnam oorlog.

Hoe dan ook werd ‘Born In The U.S.A.’ commercieel zijn meest succesvolle album. De weg er naartoe ging niet over rozen. Tijdens de opnamesessies besloot zijn vaste compagnon van zijn begeleidingsband The E Street Band, Steven Van Zandt (aka Little Steven) om de band te verlaten. Wel verleende hij nog zijn medewerking aan het album. Het nummer ‘Bobby Jean’ schreef Springsteen als boodschap aan zijn oude makker Steven die overigens vanaf de reünie van de band in 1999 er weer deel van uitmaakte.

Veel van de nummers die op het album verschenen, waren al in 1982 opgenomen. Bruce schreef de meeste songs ervan in dezelfde periode als de tracks die op het album ‘Nebraska’ verschenen in 1982. Een akoestisch album waarvan de opnames eigenlijk slechts demo’s waren met de bedoeling die later met The E Street Band op te nemen. Het lukte met de band erbij alleen niet om de intimiteit en de duisterheid van de nummers te benaderen zoals op de demoversies van Bruce alleen. Dus werd ervoor gekozen om de akoestische demo’s als album uit te brengen.

‘Born In The U.S.A.’ klonk muzikaal voller dan ‘Nebraska’, maar tussen de regels door hoor je dat een aantal nummers in dezelfde periode is geschreven. Zo had het nummer ‘Downbound Train’ perfect gepast in de duistere thematiek van ‘Nebraska’. ‘Working On The Highway’ was oorspronkelijk ook kandidaat voor die vorige plaat. En zelfs de titeltrack ‘Born In The U.S.A.’ zou oorspronkelijk akoestisch verschijnen op het album. Deze akoestische versie is later in 1998 verschenen op de boxset ‘Tracks’.

Het album leverde uiteindelijk zes grote hits op: ‘Dancing In The Dark’, ‘I’m On Fire’ (beide nummers kwamen in Nederland op nummer 1 terecht), ‘Glory Days’, ‘Cover Me’, ‘My Hometown’, en natuurlijk de titelsong van het album. ‘Dancing In The Dark’ werd op het laatst nog toegevoegd nadat manager Jon Landau opmerkte dat er een track bij moest die als eerste hitsingle zou kunnen verschijnen. Het nummer en de bijbehorende videoclip, waarin Bruce de nieuwe actrice Courtney Cox het podium op haalt en met haar danst, introduceerde Springsteen bij het publiek dat muziekzender MTV op dat moment wist te bereiken.

Deel: